Легендарни ретро автобуси ще возят желаещите да посетят Националния исторически

...
Легендарни ретро автобуси ще возят желаещите да посетят Националния исторически
Коментари Харесай

За националния празник: С Икарус и Чавдар до музея

Легендарни ретро рейсове ще возят искащите да посетят Националния исторически музей през днешния ден. Инициативата е по случай националния празник на Република България и се реализира от " Столичен автотранспорт " ЕАД - направление " Пътническа информация и атракционни транспорти ", Сдружение " Градски превоз и инфраструктура " и Столична община. От 10 до 18:30, на всеки 20 минути от спирка " пл. Орлов мост " ще потеглят три ретро возила, които ще возят гратис - " Чавдар 11М4 ", " Чавдар 130 " и " Икарус 280 ". Курсовете от НИМ към центъра надлежно ще са от 10:36 до 19:06.

" Чавдар 11М4 " е един от най-запомнящите се рейсове на 80-те и 90-те години. Строен е по лиценз на немската компания Setra и обезпечава за времето си доста високо равнище на комфорт за пасажерите и лидера. Изнасян е в редица страни, а през годините са създадени стотици бройки от този модел. В София, този рейс обслужва някои от крайградските линии, както и излетните линии до Витоша, като последните екземпляри са спрени преди към 15 години.

" Чавдар 130 " е едно от последните творения на ботевградския цех. Той е част от лицензна структура, закупена от австрийското сдружение STEYR. На базата на същата структура са и доставените през 1996 година за София съчленени рейсове, които мнозина помнят от линии 94 и 280.

" Икарус 280 " е най-известният измежду столичани рейс от трите, които през днешния ден ще извършват атракционните транспорти. Доставян от 1974 до 1987 година, това е най-масовият рейс от системата на градския превоз с неповторима над 41 годишна употреба. Често именуван с прозвището " Червеният змей ", този съчленен рейс е гръбнакът на публичния превоз над три десетилетия,, преди да бъде поетапно преместен от по-новите возила от марките " Мерцедес " и " МАН ". Последните бройки, които се движат по линии като 79 и 310 са спрени през 2015 година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР