Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, която си

...
Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, която си
Коментари Харесай

Тайната падна! Вижте какво огромното наследство остави най-б...

Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, която си отиде от този свят в края на септември, остави завещание за милиони на синовете си Валентин и Камен, прочут в арт средите като Тимоти, и на щерка си от първия брак, написа „ Телеграф “.

Сред най-апетитните парцели са и големи имение край Китен, къща в Лозенец, поради която се приказва, че преди време Тато е бутнал бензиностанция на „ Петрол “.

След гибелта на някогашния Първи тя бе изпаднала в заточение и до последния си мирис не даде нито едно изявление и отнесе всички секрети на комунистическия водач в гроба.

За Горинова се знае, че била доста близка с бай Тошо. Говори се, че тя е измежду хората, спомогнали за издигането му. Неслучайно точно тя, Мара Малеева и Тодор Живков са единствените хора в България, знаели по какъв начин ще се развият събитията на Априлския пленум през 1956 година, когато Тато става новият мощен човек и оглавява Българска комунистическа партия.

Горинова е имала голямо въздействие върху Живков, а с Мара Малеева постоянно са били единствените, които са знаели авансово какви събития ще се разиграят в политиката идващите дни и месеци.

Според архивите на Българска комунистическа партия Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото ѝ там е уредено персонално от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на партията. Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина.

Много бързо стартират да я назовават несменяемата. Още като млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от всеки различен. Затова към нея се отнасяли със благоговение и точно тя най-често вдигала „ петолъчката “ - суперсекретния телефон на някогашния Първи, който бил за връзка единствено сред стеснен кръг от хора от висшия ешалон на властта.

Може би по тази причина нееднократно се носели клюки, че сред двамата има разказ, само че това вечно ще си остане в областта на градските митове. Факт е, че Тато имал почит от нея, отнасял се с почитание и даже се допитвал по доста въпроси. Съпруг на Ангелина е ген. Иван Горинов от Държавна сигурност. По време на Втората международна война е партизанин и политически пандизчия. След 9 септември 1944 година влиза в редиците на Министерство на вътрешните работи.

Известно време е шеф на Софийския затвор, В интервала 1975 – 1990 година е заместител шеф на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, От 1977 година е генерал-майор. Умира на 5 февруари 2002 година в София.

Сред парцелите, които наследяват децата ѝ са няколко жилището в София, само че най-апетитни са голямата къща край Китен на Черно море, фамилната къща в софийския квартал „ Лозенец “ на ул. „ Бигла “. Там Горинови били съседи с другия любим на Живков – Милко Балев. Заради тях се закрива близката бензиностанция „ Петрол “, която разваляла въздуха им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР