Легалната трева става нелегална и скоро се очаква да бъде

...
Легалната трева става нелегална и скоро се очаква да бъде
Коментари Харесай

Изтеглят HHC вейповете: Забраняват легалната трева

Легалната трева става незаконна и скоро се чака да бъде неразрешена за приложимост, пише „ Телеграф “.

Още в края на предходната година по магазините у нас се появиха вейпове с HHC течност. Те имат психотропен резултат, наподобяващ „ напушването “ от джойнта, само че дейната им съставна част е така наречен хексахидроканабинол – полусинтетичен канабиноид, който не попада в листата със неразрешени субстанции. Така допреди дни HHC вейп можеше да бъде платен изцяло легално и свободно от стотици магазини в цялата страна. Сега обаче тези артикули се изтеглят от пазара, сподели инспекция на „ Телеграф “. Причината за това е решение на Националния съвет по наркотични субстанции (НСНВ).

На първото си съвещание за тази година НСНВ е разгледал „ евентуалните здравни опасности при използването на течност за електронни цигари със наличие на веществото Hexahidrocanabinol “. В резултат на това съветът е приел да се сложи под надзор HHC в Списък 1 на Наредбата за систематизиране на растенията и веществата като наркотични. За да бъде включено в забранителния лист обаче, е належащо здравният министър да го предложи за гласоподаване в Министерския съвет и едвам тогава смяната става дефинитивна и публична. Към момента това към момента не се е случило.

От съвета по наркотични субстанции обаче са затворили малката врата за използването на вейповете, като са записали, че до включването на HHC в забранителния лист „ веществото следва да се преглежда като аналог на тетрахидроканабинола “, прочут още като THC, който е дейна съставна част в канабиса и е част от забранителния лист.

Според адвокати, с цел да бъде обсъждано като аналог, следва HHC и THC да имат идентичен химичен състав. В противоположен случай легалната трева си остава легална, до момента в който забранителният лист не бъде дефинитивно изменен. В същото време при позитивен тест за приложимост на опиати, изработен да вземем за пример на водач, това, че той е пушил HHC, няма да го измъкне. Според употребяващи обаче въпросните вейпове доста постоянно заобикалят дрегерите.

Така или другояче в този момент те мъчно могат да бъдат открити по магазините. Наша инспекция в няколко обекта в центъра на София сподели, че на множеството места продуктите са изтеглени и не е ясно по кое време и дали още веднъж ще бъдат пуснати в продажба. Новите разпореждания обаче към момента не са стигнали до всички, защото успяхме да намерим вейп с HHC в три по-малки квартални магазина в столицата.

Европейският център за мониторинг на опиати и наркомании (EMCDDA) също е зает с казуса. Само преди ден – в понеделник, те разгласиха обстоен отчет от над 100 страници за HHC и наличната досега информация. Според специалистите HHC е разпознат за първи път в Европа през май 2022 година, като единствено за осем месеца до декември м.г. към този момент бил открит в 70% от страните членки на Европейски Съюз. Към края на месец март тази година EMCDDA е получила отчети посредством системата на Европейски Съюз за ранно предизвестие на

нови психоактивни субстанции, че са разпознати набор от артикули с HHC в 20 страни членки на Европейския съюз (ЕС) и Норвегия. Изтъква се, че HHC се продава намерено като „ легален “ сурогат на канабис и с изключение на като течност за електронни цигари и вейп се предлага също под формата на сладкиши и други хранителни артикули. Тъй като не е прочут резултатът му след приложимост при хората преди 2021 година, от центъра считат, че HHC би трябвало да бъде подложен на непоколебим мониторинг и отчети.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР