Ледниците в Пиренеите се топят заради глобалното затопляне, съобщи АФП.

...
Ледниците в Пиренеите се топят заради глобалното затопляне, съобщи АФП.
Коментари Харесай

Учени: През 2050 г. няма да има ледници в Пиренеите

Ледниците в Пиренеите се топят поради световното стопляне, заяви Агенция Франс Прес. Ледникът Улет-де-Гоб, в миналото представлявал голяма маса лед, през днешния ден е е единствено тъничък пласт.

Дните на Улет-де-Гоб са преброени. Според глациолозите през 2050 година към този момент няма да има ледници в Пиренеите.

" Ледниците в Пиренеите ще изчезнат изцяло. Това е несъмнено, тъй като световното повишение на температурите се случва доста бързо ", сподели глациологът Пиер Рене. " Едно от първите последици на световното стопляне е необратимата смяна на ландшафта. "

Ледниците нормално се срещат на 3000 м веисочина. Улет-де-Гоб е на 2400 м, тъй като масивът Винемал го пази от слънцето. Въпреки това този хладилник се топи. " От 1850 година до момента този хладилник е изгубил съвсем 600 м от дължината си. Това е половината от общия му размер. От 1980 година топенето се форсира ", споделя Рене.

Според глациолога към средата на 19-и век в Пиренеите, Югозападна Франция, е имало 100 ледника. Днес двайсетина от тях за изчезнали, написа Българска телеграфна агенция. Топенето на ледниците унищожава и част от биоразнообразието. През зимата ледникът нараства поради насъбрания сняг, който се утаява и се трансформира в лед с годините. През лятото позитивните температури разтопяват част от него. Ако целият насъбран през последната зима сняг се разтопи, ледникът стартира " да живее " на заем, разяснява Пиер Рене.

През 2022 година топенето на ледниците доближи рекордно равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР