Ледено хоро за болно дете в Харманли Във водата на

...
Ледено хоро за болно дете в Харманли Във водата на
Коментари Харесай

Без надуваеми басейни, хвърлят кръста в реката

Ледено хоро за болно дете в Харманли

Във водата на р. Бисерска, а не в надуваем басейн, като м.г., ще хвърли богоявлениския кръст Отец Трифон от Любимец. Общината и Църковното настоятелство на храм «Свето Успение Богородично» са уредници на празника. Ритуалът по спасяването на християнския кръст е от 11 часа при устието на р. Бисерска, в местността „ Бикя “, където дребната река се влива в Марица.

М.г. свещеникът изуми миряните, като след службата в храма, ги поведе до надуваем басейн в двора и хвърли кръста там. После самичък влезе и го извади.

100 лева ще получи късметлията, който извади кръста в Любимец на този Йордановден. Толкова ще получат и смелчагите в Димитровград и Черноконево.

По 20 лева ще получи всеки мераклия, който се запише в ритуала за избавяне на кръстта в Димитровград. Предвидени са още грамота, осветена икона на Рождество и църковен календар. 100 лева, бутилка вино за сгряване и забрадка ще получи мъжът, който извади разпятието в Черноконево. В димитровградското село за повторно се прави богоявленски обред.

Мераклиите за кръста, който ще им подсигурява здраве през годината, могат да се запишат в деня на празника в църквите. В конкуренцията могат да се включат православни християни, навършили 18 години.

В казани с осветена вода ще се пуска кръста в множеството храмове в Хасковско.

Бикя

На това място ще е ритуалът в Любимец
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР