Ледените покривки на Гренландия и Антарктика към момента губят три

...
Ледените покривки на Гренландия и Антарктика към момента губят три
Коментари Харесай

Проучване: Ще изчезне ли ледената покривка на Гренландия и Антарктика

Ледените покривки на Гренландия и Антарктика все още губят три пъти повече лед годишно, в сравнение с преди 30 години. Това сочи   ново интернационално изследване.

Използвайки данни от 50 разнообразни спътника, откривателите откриха, че топенето на Гренландия е минало в хиперзадвижване през последните няколко години. Средното годишно размразяване на Гренландия от 2017 година до 2020 година се е повишило с 20% , съпоставено с началото на десетилетието, и с повече от седем пъти годишното от началото на 90-те години.

Новите данни „ в действителност са много пагубни “ , сподели съавторът на проучването Рут Мотрам, академик по климата в Датския метеорологичен институт. „ Губим от ден на ден и повече от леда на Гренландия.

Водещият създател на проучването Инес Отосака, глациолог от университета в Лийдс в Обединеното кралство, сподели, че ускореното размразяване на ледената завивка е резултат от изменението на климата, породено от индивида .

От 1992 година до 1996 година двете ледени покривки, съдържащи 99% от международния сладководен запас, понижават със 116 милиарда тона (105 милиарда метрични тона) годишно, като две трети от тях идват от Антарктика.

Но от 2017 година до 2020 година, съгласно най-новите налични данни, общото количество на стопен лед скочи до 410 милиарда тона (372 милиарда метрични тона) годишно, а повече от две трети от тях са от Гренландия, се споделя в изследването.

The Greenland and Antarctic ice sheets are now losing more than three times as much ice a year as they were 30 years ago, according to a new comprehensive international study.
— The Associated Press (@AP)
„ Това е опустошителна траектория, по която се движим “, сподели заместник-водещият академик от Националния център за сняг и лед на Съединени американски щати Туила Муун, която не е взела участие в изследването. „ Тези темпове на размразяване на лед са невиждани от началото на актуалната цивилизация. “

От 1992 година насам Земята е изгубила 8,3 трилиона тона (7,6 трилиона метрични тона) лед от двата ледника, откри изследването. Това е задоволително, с цел да наводни задачите Съединени щати с съвсем 0,9 метра вода или да потопи Франция на съвсем 15 метра.

Но защото площта на международните океани е толкоз голяма, топенето на ледените покривки от 1992 година насам все прибавя приблизително малко по-малко от 21 милиметра към морското ниво. Покачването на морското ниво в международен мащаб се форсира и топенето от ледените покривки до момента е асъдействало с 5% за покачването на морското ниво, само че към този момент става дума за една четвърт от него, се споделя в изследването. Останалата част от морското повишаване идва от разширението на по-топлата вода и топенето от ледниците.

Екип от повече от 65 учени постоянно пресмята загубата на ледена завивка в проучвания, финансирани от НАСА и Европейската галактическа организация, като последното изследване прибавя данни за още три години. Те употребяват 17 разнообразни сателитни задачи и изследват топенето на ледената завивка с три разнообразни техники, сподели Отосака, и всички спътници, радари, наземни наблюдения и компютърни симулации споделят едно и също - топенето на ледената завивка се форсира .

The Earth’s ice sheets lost enough ice over the last 30 years to create an ice cube 12 miles high, according to new research
— CNN International (@cnni)
В Гренландия от 2017 година до 2020 година приблизително към 283 милиарда тона (257 милиарда метрични тона) са се топели на година, в съпоставяне със единствено 235 милиарда тона (213 милиарда метрични тона) годишно сред 2012 и 2016 година

Последните данни демонстрираха също закъснение на топенето в елементи от Антарктика, където има доста повече лед от Гренландия. Това се дължи най-много на по-малките промени във времето, само че общата дълготрайна наклонност към момента демонстрира ускорение на топенето в Антарктика, сподели Мотрам.

Между 2017 година и 2020 година Антарктида е губила към 127 милиарда тона (115 милиарда метрични тона) лед годишно, което е с 23% по-малко от по-рано през десетилетието, само че като цяло е с 64% повече от началото на 90-те години.

„ Докато всеобщите загуби от Гренландия изпреварват тези от Антарктида, на юг има проблем с ледника Туейтс, който е наименуван Ледника на Страшния съд “, сподели Марк Серез, шеф на американския център за сняг и лед, който не е част от изследването.

Авторите на проучването са употребявали измененията в гравитацията и във височината на леда и са измерили какъв брой сняг е паднал, какъв брой се е стопил, какъв брой лед е бил изгубен в айсбергите, които са отплавали и са били стопени от по-топлата вода .

ON THE RISE: New research has found that ice sheet melting has increased six-fold over the past 30 years as record levels of planet-heating pollution push up global temperatures. The seven worst polar ice sheet melting years happened in the past decade.
— Local 3 News (@Local3News)
„ Това има значение, тъй като покачващите се морски равнища ще изместят и ще обиден финансово стотици милиони хора, в случай че не и милиарди, и евентуално ще костват трилиони долари “, сподели откривателят на леда от Университета на Колорадо и някогашен основен академик на НАСА Уалид Абдалати, който беше част от проучването.

Проучването „ не е толкоз изненадващо, колкото смущаващо “ , сподели Абдалати. „ Преди няколко десетилетия се предполагаше, че тези големи ледници ще се трансформират постепенно, само че благодарение на сателитни и полеви наблюдения и моделирани техники, научихме, че ледът реагира бързо на изменящия се климат. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР