Леден аквариум ще посреща посетителите на Природонаучния музей в края

...
Леден аквариум ще посреща посетителите на Природонаучния музей в края
Коментари Харесай

Ледена риба с прозрачна кръв ще плува в Природонаучния музей на Пловдив

Леден аквариум ще посреща посетителите на Природонаучния музей в края на април. Видовете - риби и безгръбначни, ще бъдат доставени от 31-вата експедиция отпред с проф. Христо Пимпирев от Антарктида. Българският транспортен съд доближи до Южния залив на остров Ливингстън и българската база " Св. Климент Охридски ". Полярниците ни имат амбициозни научни цели - градеж на лаборатория и изследвания на вредите от световното стопляне и замърсяването на планетата, по време на тази си задача.
Прочетете още
" Идеята се роди в един диалог с доцент доктор Любомир Кендеров от Софийския университет. Проф. Пимпирев също откликна. Закупихме особено съоръжение, с което ще бъдат превозени типовете до Пловдив. Най-кризисно за тях е прекосяването на тропика, което е в продължение на две седмици ", описа шефът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Един от най-атрактивните ексземпляри, които от музея се надяват скоро да покажат на посетителите, е ледената риба.Тя е доста необичаен тип за целия регион на Антарктика.

" Тя няма хемоглобин и кръвта ѝ е транспарантна ", сподели доцент доктор Кендеров.

Той разкри, че залата, където ще се намира аквариумът, ще бъде решена като хладилник и в вероятност ще се вижда базата на българските полярници на остров Ливингстън. Новата облага в пловдивския Природонаучен музей е след извоюван план към Национален фонд " Култура ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР