лед терористичните атентати с множество жертви през последните няколко години,

...
лед терористичните атентати с множество жертви през последните няколко години,
Коментари Харесай

Радикалният ислям е заплаха за Европа. Докога Германия ще си мълчи?

лед терористичните атентати с голям брой жертви през последните няколко години, Франция подхваща ограничения против радикализацията. В началото на декември ще бъде показан съответният закон, разгласи френският президент Еманюел Макрон. В случая става въпрос за радикалния ислямизъм, който се пробва да основава паралелни общества. Това повече няма да бъде толерирано, увери френският президент.

Не е единствено френски проблем

„ Ислямизмът във Франция стана самонадеян, нагъл и нахален. Той заплашва цяла Европа”, написа по този мотив психологът и публицист Ахмед Мансур в „ Цицеро”. Според Мансур, Германия също би трябвало по-решително да се ангажира с битката с ислямизма, тъй като „ ислямистките офанзиви не са единствено френски проблем”. „ В едно мултикултурно общество не би трябвало да се позволява полезностите независимост, тъждество и народна власт да бъдат нападани, ограничавани или игнорирани”, счита създателят.

След нападението с нож от предходната седмица френският вътрешен министър Жералд Дарманин призна, че страната „ групово е изоставила тематиката за терора”. Франция прекомерно дълго позволява грешката да пренебрегва построяването на паралелни общества, написа по този мотив „ Цицеро”.

В Германия също – умишлено или не – са взети прекалено много решения, които облагодетелстват основаването на паралелни общества, написа по-нататък Мансур и дава образец с учебната политика и тази за настаняване, които разрешават появяването на гета. Съвместната работа със съмнителни ислямски и ислямистки сдружения също не водят до интеграция, а до разделяне, тъй като подхранват ислямистките хрумвания и по този метод подтикват паралелните общества, написа „ Цицеро”.

Планът на Макрон

За да противодейства на сходно развиване, Еманюел Макрон предлага проект в пет точки. Те включват по-добър надзор над джамиите и сдруженията. Планира се финансирането им от чужбина да бъде гледано под лупа. На фокус обаче са сложени учебните заведения и просветителните институции, в които измежду децата се популяризират ислямистки и недемократични полезности. Франция счита да образова свои имами, с цел да ограничи броя на тези, идващи от Турция, Тунис и Мароко.

В Германия също има учебни заведения, в които децата учат Корана и арабски език. Джамията „ Ал-Нур” в Берлин е посещавана и от хиляди деца от мюсюлмански генезис. Държавата постоянно няма надзор върху наличието на образователната стратегия, напомня още създателят.

„ Ислямът е в криза”

„ Ислямът е вяра, която е в рецесия в целия свят днес”, съобщи Макрон и с това предизвика гневни реакции в ислямския свят. „ Ал Джазира” видя в речта на Макрон пламенна отбрана на секуларизацията в неговата страна. Според критиците на президента обаче, тя е опит за продобиване на дивиденти измежду крайнодесните гласоподаватели.

„ Зад този закон се крие същинска стигматизация”, счита Нагиб Азерги, създател на партията „ Съюз на френските мюсюлмански демократи”. Според него, препоръчаният закон свързва директно мюсюлманите, тероризма и радикализацията.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган също разкритикува държанието на френския президент, наричайки го „ открита провокация”. „ Кой си ти да приказваш за структурата на исляма?”, попита Ердоган в телевизионно послание. Турският президент посъветва френския си сътрудник „ да внимава повече, когато приказва по тематики, по които е невеж”.

Това е следващият конфликт сред двамата държавни ръководители измежду разногласията за Средиземно море, Либия и спора в Нагорни Карабах, напомня изданието france24.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР