Лечението с кислород под високо налягане – хипербарна кислородна терапия

...
Лечението с кислород под високо налягане – хипербарна кислородна терапия
Коментари Харесай

Хипербарната кислородна терапия може да е много полезна при пациенти с дълъг COVID

Лечението с О2 под високо налягане – хипербарна кислородна терапия (HBOT) може да помогне на пациенти с дълъг Коронавирус, сочат данни от малко израелско изследване, оповестено в Scientific Report.

Дишането на чист О2 в среда с високо налягане се е оказала потребна за пациенти със признаци на дълъг Коронавирус, траяли най-малко три месеца. Те са получавали хипербарна кислородна терапия (HBOT), резултатите са били сравнявани с тези на пациенти с фиктивно лекуване.

Пациентите в групата HBOT са минали през 40 сеанса, в които са дишали чист О2 в камера, в която въздушното налягане е 2 до 3 пъти по-високо от естественото, което разрешава на белите дробове да получат повече О2, в сравнение с нормално.

Малко след последния сеанс HBOT групата е посочила доста усъвършенстване спрямо фиктивната група – следени са позитивни промени в мисловните процеси, общия тонус, съня, психиатричните симптоматика и болката.

Подобрението е било обективирано и с данни от ядрено-магнитен резонанс за структурно и функционално излекуване на мозъка и усъвършенствано кръвоснабдяване, показват създателите.

Известно е, че HBOT постоянно се употребява за лекуване на рани, които не заздравяват добре, към този момент има и изпитвания за използването му като лекуване на травматичното мозъчно увреждане.

Израелското изследване обаче е първото рандомизирано, което изследва резултата на тази терапия при дълъг Коронавирус.

Необходими са по-големи изследвания, с цел да се потвърдят констатациите и да се разпознават групи пациенти, които биха могли да се възползват от тази опция, считат откривателите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР