Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип

...
Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип
Коментари Харесай

Има висока скрита заболеваемост от диабет

Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да провокира диабет вид 2. За множеството пациенти той е временен, разясни в изявление за БНР доктор Ваня Грозева от столичната Университетска болница „ Св. Иван Рилски “. Предразположени към диабет като пост Covid синдром са хората с наднормено тегло и затлъстяване.

За ендокринолозите не е ненадейно съчетанието на захарен диабет вид 2 и Covid-19.

„ Covid-19 може да предизвика първа изява на захарен диабет. Това не е негова присъща специфичност – това го „ могат “ всички инфекциозни причинители: било то бактерии, вируси, гъби, които предизвикват възпалителни процеси в човешкия организъм. Сам по себе си Covid-19 не е диабетогенен вирус. В случая той се явява стресов, отключващ, дразнещ фактор, който може да изяви захарен диабет и то при избрани хора, при пациенти, които имат други предразполагащи фактори за диабет “, уточни доктор Грозева в предаването „ Преди всички “.

Роля в процеса на проявление на диабет при пациентите с Covid-19 играят кортикостероидите, които имат значима роля и животосъхраняващ резултат в лекуването на ковид. Повишаването на кръвната захар при пациентите с Covid-19 обаче не е противопоказание за използването на кортикостероиди, посочи доктор Ваня Грозева.

„ Очакваме непряк резултат – повишение на кръвната захар. Поради тази причина това е индикатор, който се изследва всекидневно, дори по няколко пъти дневно. Това е непряк резултат при кортикостероидното лекуване, само че то е значително значимо при лекуването на Covid инфекцията. Ние го прилагаме, надлежно поправяме високата кръвна захар “, добави тя.

„ Всички пациенти, реагирали с висока кръвна захар в резултат на стероидното лекуване, така наречен стероиден диабет, или са реагирали със стресова хипергликемия в хода на Covid инфекцията, остават във високорискова група за отключване на захарен диабет вид 2 в бъдеще “, предизвести доктор Грозева. Тя поучава в тези случаи да се ревизира кръвната захар най-малко три-четири пъти годишно. Въпрос на време е да разберем при каква част от пациентите този диабет ще стане дълготраен.

Covid-19 постоянно е мотив за разкриване на към този момент разполагаем захарен диабет вид 2, акцентира ендокринологът.

„ Говорим за висока скрита заболеваемост на Covid, само че още по-висока и по-скрита е заболеваемостта от захарен диабет “, разяснява Ваня Грозева, съгласно която „ българинът всеобщо не знае, че има висока захар, не знае, че има високо кръвно налягане. “

„ Може и да го е имало години преди този момент и Covid да е станал мотив за откриването му. Това са заболявания, които не болят. Нашата народопсихология нормално на българите е, че когато не ни боли, ние не се преглеждаме, не вървим на доктор. Тези болести – артериална хипертония, захарен диабет, протичат прикрито, тайно, години наред, до момента в който нямаме някакъв мотив да ги открием, “ изясни експертът.

Д-р Грозева изрично предлага на пациентите с диабет да се имунизират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР