Лечение на настинка, без усложнения излиза около 100 лв.Капките за

...
Лечение на настинка, без усложнения излиза около 100 лв.Капките за
Коментари Харесай

Лекарствата за простуда поскъпнаха до 50 на сто

Лечение на простуда, без затруднения излиза към 100 лева
Капките за нос са по 11-15 лева, а спрейовете за гърло по 12-17 лева

Десет сашета аспирин костват 12,80 лева

До 50% са поскъпнали всеобщите аналгетици и антипиретици, употребявани за лекуване на признаци на настинка, оповестиха фармацевти.

Аналгин, аспирин, прахчета за намаление на температура, сиропи за кашлица - всички те са без лекарско наставление и се търсят през есенния сезон. Цените им имат таван, който се дефинира от Националния съвет по цени и реимбурсиране и може да се трансформира един път годишно съгласно инфлацията. Промяната е с сред 20 и 50 % нагоре, описа пред БНР Маргарита Грозданова, притежател на аптека в София. Според нея сега хората купуват най-много имуностимулатори. Цените им потеглят от 5-6 лв. и доближават до 50-60 лева

По-скъпо костват таблетките за намаление на температура и усмиряване на болежка, както и сиропите за кашлица. Сиропите за кашлица могат да се закупят от аптеките на цени сред 8 и 18 лева Чувствително е поскъпнал аспиринът, 10 сашета от който се оферират за 12.80 лева, 10 таблетки костват близо 8 лева

Най-чувствително е нарастването на цените на имуностимулатори и витамини, множеството от които се водят хранителни добавки. Причината е, че тези цени не се контролират и надлежно зависят напълно от пазара. Търсенето им изключително през есенните месеци е огромно и цените им непрестанно се усилват, описаха работещи в аптеки.

По-скъпо костват и таблетките за смучене при болежка в гърлото - там цените са се вдигнали с сред 12 и 20 %.

“Такива таблетки всеобщо се използват, изключително в този момент в есенния и временен интервал. Хората доста постоянно боледуват със зачервено гърло ”, обясниха фармацевти. Проверка на “Труд News ” сподели, че най-разпространените таблетки за гърло се оферират на цени сред 8 и 14 лв.. Капките за нос са по 11-15 лева, а спрейовете за гърло по 12-17 лева

Лечението на елементарна настинка, без затруднения излиза към 100 лева, пресметнаха общопрактикуващи лекари. В случай на гнойни ангини, бактериални пневмонии и други затруднения цената на нужните лекарства ставала двойна.

Проф. Тодор Кантарджиев със препоръки за имунизации
Удря ни нов подвариант на Омикрон след Нова година
Симптомите са тресчица, запушен нос, кашлица

 



Има ваксина против респираторният синцитиален вирус. С нея се имунизират всички недоносени новородени, изясни проф. Кантарджиев.

Новия подвариант на Омикрон - BQ.1 ще господства у нас след Нова година. Той не предизвиква по-тежка болест, не е гибелен. Това сподели съветникът на Столична община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев. Той предизвести, че боледувалите от предходни разновидности, могат отново да се разболеят.

Подвариантът преди дни бе регистриран в България. Болният е от София. От Националния център по заразни и паразитни заболявания предизвестиха, че инфектираните с BQ.1 не боледуват тежко.

“Неваксинираните би трябвало да си слагат ваксина. Новата австрийска ваксина, която към този момент е и у нас, ще помогне в битката с този нов вариант, тъй като съдържа цялата вирусна парченце ”, сподели проф. Кантарджиев.

Той се обърна и към родителите на по-малки деца, като прикани да внимават с питателните добавки, които дават на децата си, както и с несъразмерния банкет на витамини, в опит да ги защитят от вирусите.

Професорът предизвести, че респираторният синцитиален вирус, който се появява в сезона на грипа е рисков за новородените, изключително за недоносените. Той е чест извършител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища. Симптомите са тресчица, запушен нос, кашлица. “Има ваксина против него. С нея се имунизират всички недоносени новородени против този вирус, който в действителност е камшик за тяхното здраве ”, изясни той. От него боледуват и възрастните, добави Кандтарджиев и разясни, че този вирус не е нов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР