Лечебните свойства на лененото семе се дължат най-вече на 3

...
Лечебните свойства на лененото семе се дължат най-вече на 3
Коментари Харесай

Лененото семе пази от рак

Лечебните свойства на лененото семе се дължат най-много на 3 негови съставки – това са омега-3 мастни киселини, лигнаните и фибрите. Омега-3 мастните киселини усъвършенстват биохимичните процеси в организма.

Лигнаните са полифеноли, които имат антиоксидантно деяние и контролират хормоналното равновесие, също така подтикват повишение на производството на хормони в организма. Фибрите от своя страна засищат глада и са извънредно удобни за отделителната система.

В националната медицина лененото семе постоянно се предлага при проблеми с дихателната система – отстранява упоритата и суха кашлица. Освен това е ефикасно при запек, оказва помощ и при колит.

Според канадски експерти лененото семе може да ни защищити и от ракови болести. Учените настояват, че растението защищава от рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата.

Според проучвания приемът на ленено семе може да помогне даже при към този момент открит израстък. Специалистите изясняват, че мастните киселини, които се съдържат в него, стопират растежа на туморното образувание. Лигнаните пък, от своя страна, не дават опция на тумора да се популяризира.

 Ползи от Ленено Семе

Изследванията на канадците са подкрепени и от американски експерти – след извършени разнообразни проучвания, те откриват, че лененото семе спомага и при лекуване на рак на кожата, яйчниците и белите дробове.

Препоръчва се дневно да се употребява 1 ч.л. ленено масло или 1 с.л. смляно ленено семе. При мъжете най-честата форма на рак е ракът на белите дробове, дамите страдат най-често от рак на гърдата.

Различни проучвания удостоверяват потребните съставки на лененото семе, само че с изключение на него има и други храни, които учени от целия свят предлагат като преференция против страшното заболяване. От подправките се предлагат джинджифилът, розмаринът, куркумата – целесъобразната дневна доза от тях е по половин чаена лъжичка.

Джинджифилът може да помогне и при самото лекуване на рака – облекчава неприятното гадене. Според разнообразни изследвания, ароматната фалшификация защищава от рак на дебелото черво.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР