Лечебните растения намират точно определено, ограничено място в лечението на

...
Лечебните растения намират точно определено, ограничено място в лечението на
Коментари Харесай

Билките, които помагат при анемия

Лечебните растения намират тъкмо несъмнено, лимитирано място в лекуването на заболяванията на кръвта и кръвотворната система. С най-голямо съображение и най-спокойно те могат да бъдат прилагани при леките форми на анемия — при отмалялост с малокръвие. С такава цел естествени артикули се употребяват от нашата национална медицина от дълбока античност.

Самолечението на другите болести на кръвотворната система с билки не е оправдано, макар че някои от болесттите се лекуват благодарение на изолирани от растения мощно настоящи съставки. 

При нарушение на кръвосъсирването, съпроводено от кръвоизливи или тромбози, лечебните растения могат да бъдат употребявани единствено при леките форми на кървене – най-често от капилярите, при кръвоизливи от носа, при хемороиди, при натъртвания, предизвестява puls.bg. Кръвоизливи от вътрешните органи, както и от огромни кръвоносни съдове и разстройства в кръвосъсирването изискват лекарска помощ, от време на време незабавна.

Много растения се употребяват за лечение на кръвоизливи от матката и обилна менструация или за предизвикателство на обикновено кървене при нищожна или закъсняваща менструация.

Особено скъпи са кръвоспиращите билки с успокояващо деяние върху централната нервна система, с тонизиращо деяние върху мускулатурата на кръвоносните съдове или матката, с болкоуслокояващо и противоалергично деяние. 

Белият равнец  е измежду билките, които намират приложение при положения, свързани с кръвотечения. Той предствалява многогодишно тревисто растение с прави стъбла, от семейство Сложноцветни. Цъфти в месеците от юни до септември. Среща се по тревистите места, край пътищата, по ливадите, сред храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина. 

Действие и приложение. Кръвоспиращото деяние на съдържащите се в дрогата субстанции е потвърдено пробно. Растението има известно болкоуспокояващо и ободряващо деяние. То възстановява двигателната и секреторната функционалност на стомаха. Притежава противозъзпалително деяние, обвързвано със съдържащия се в етеричното масло хамазулен. 

Цветните кошнички и надземната част на растението се ползват доста постоянно като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, хемороидите и други Те намират приложение и за възбуждане на апетита, при стомашни възпаления с болки (язва, гастрит), при колит, газове, бъбречни болести, сърцетуптене, главоболие, виене на свят и др. 

Химичен състав . В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято основна съставна част е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при филтрация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена алфа -кариофилен и други моно- и бициклични терпени: алфа- и бета-пинен, цинеол, туйон, камфора, борнеол, комплицирани естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилен, дъбилни субстанции, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7 гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР