Лаура Кътченс от Фондацията за стипендии за астронавти коментира, че

...
Лаура Кътченс от Фондацията за стипендии за астронавти коментира, че
Коментари Харесай

Знамената Падат, Сълзите Също. Днес Ни Напусна Един От Великите Герои На Нашето Време. Почина Самият

Лаура Кътченс от " Фондацията за стипендии за астронавти " разяснява, че Уайтц е умрял в дома си във Флагстаф, Аризона, в понеделник.

През 1966 година Уайтц е измежду 19-те определени в Група-5 на НАСА. Първият си галактически полет прави като водач на Скайлаб-2. Тази задача слага връх за момента по дълготрайност на полета - над 28 денонощия. По време на задачата реализира едно излизане в открития космос с дълготрайност 1 час и 36 минути. Определен е за водач на командния модул на анулирания полет Аполо 20.

По време на втория си полет Уайтц е пълководец на задача STS-6. Това е първият полет на совалката " Чалънджър "

На 28 януари 1986 година сутринта, по време на десето си политане, совалката " Чалънджър " се взривява 73 секунди след старта. Всички седем души от екипажа умират. Последващото следствие открива, че е имало недостатък в структурата - употребявани са гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, а в нощта преди старта е било изключително студено, написа Нюз.бг.

В резултат от това от десния помощен мотор се изпуска пламък, който попада върху основния горивен контейнер (централното тяло в конструкцията) и връзката на мотора с него. Връзката се нарушава и моторът се откача.

Вследствие на аеродинамичното натоварване цялата структура се разпада,главният горивен контейнер се деформира и се взривява.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР