Лападът (Rumex Patientia) е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда

...
Лападът (Rumex Patientia) е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда
Коментари Харесай

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Лападът (Rumex Patientia) е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда се като листен зарзават и е публикуван на всички места в Европа. Историята на лапада датира от античността, когато посредством него римските войски разкрили избавление от жаждата по време на боен поход.

Още в тези времена самият Вергилий оповестил изгодите от това растение и декларирал, че би трябвало да се отглежда във всеки дом, а Хораций разкрил приложението му като слабително средство. Лападът укрепва организма, оказва помощ за укрепването на имунитета и дава сила, защото съдържа доста желязо и хлорофил.

Римските войски се избавили от жадност с помощта на лапада
Ацтеките дали название на лапада, обвързвано с мястото където пораства - към потоците. Наричали го „ Atlinan " или „ Axixpatlic ztic ", в превод - „ майка му е вода " или „ жълто уринарно средство ", подсказващо за използването му като диуретик.

През 1629 година испански свещеник разказва в етюд ацтекското разхлабително средство за лекуване на болки в корема и нараснала температура. Древните хора лекували рани и язви, като поръсвали върху тях смлените му корени и листа.

Още в древността лападът е намерил приложение в националната медицина
В индианските племена, с изключение на като кръвен очистител, лападът се е употребило и при лекуване на доста болести на черния дроб, а античните арабски лекари го препоръчвали при неприятно храносмилане и хепатит.

Ирокезите употребявали корените на лапада за изработката на чай, който сполучливо лекувал стомашно разстройство и бъбречни проблеми.

Есиак (Essiac) е антично противораково средство употребявано от индианците. В състава му влиза близкия роднина на лапада - Киселец (Rumex acetosella). Сместта съдържа киселец, репей, китайски еднакъв и хлъзгав бряст.

Медицинска сестра от Канада лекувала рак на гърдата с лапад
В началото на ХХ век това средство станало известно сред западните билкари, откакто здравна сестра от Канада употребила тази формула и следила възобновяване на пациентка с рак на гърдата. Медицинската сестра траяла да ползва формулата, само че макар позитивните резултати не са извършени клинични тествания.

В Европа разкрили и външно приложение на лапада, в което листата се начукват, смесват се със свинска мехлем, сметана или масло и се слагат на засегнатото място. Прилага се при сърбеж на кожата, скрофулни рани, отичане на жлезите и болки в очите.

В предишното се консумирали главно листата на лапада, само че по време на Средновековието известността му нараства, посредством подготвяне на разнообразни ястия от корените му. По-късно в Западна Европа стартира приготвянето на супи от лапад и специфичен сос, фамозен като отлична фалшификация за рибни специалитети и меса.

Захари Стоянов загатва родственик на лапада в „ Записки по българските въстания "
Захари Стоянов в „ Записки по българските въстания " загатва близкия родственик на лапада - киселеца, като благословено растение, което борците за независимост събирали в планинските гори.

В хранителния състав на лапада се съдържа 38 мг калций на 100 грама. Той укрепва здравината на костите, а наличието на фосфор подтиква мускулните контракции, усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите.

Лападът играе ролята на детоксикатор
Лечебните свойства се крият в корените, надземните елементи и листата. В организма играе роля на детоксикатор, леко слабително, тоник, диуретик, адстринтгент и има функционалност да подтиква жлъчния поток.

Познати са към 100-150 типа, като най-разпространените в България са: елементарен, широколистен, майкопски и лионски лапад.

Химичният му състав е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни субстанции. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина.

В половин чаша лапад се съдържат към 5 грама белтъчини, витамин В2, желязо и магнезий, което го прави извънредно потребен при диети.

Лечение на анемия с лапад
Анемия е положение на организма, при което се следи отмалялост, чувство за уязвимост, бледен тип на кожата, отслабнала памет и изтръпване на крайниците. Тя се получава в резултат на по-малък брой червени кръвни кафези и намалени равнища на хемоглобин, т.е. на желязо и протеин в организма. Дефицитът на желязо, витамини от група В и фолиева киселина може да се контролират с потреблението на лапад, с помощта на богатия му химичен състав.

Лечение на мързеливи вътрешности с лапад
Лениви вътрешности се назовава положението на закъснение на перисталтиката. Сокът от лапад се употребява като добавка към разнообразни типове билкови смеси. Притежава свойството да усъвършенства положението на вътрешните стени на червата, като лимитира реабсорбацията на отрови, усъвършенства и пречиства организма и подтиква произвеждането на жлъчна течност.

В дребни дози лападът работи запичащо, а в по-големи - слабително. Може да се приема и под формата на запарка, като действието настава 10-12 часа след приемането й, само че не се предлага продължителната й приложимост.

Лапад за предотвратяване от рак на гърдата
Във всекидневния ни език думата „ рак " се интерпретира като цялост от сродни заболявания и злокачествени туморни болести, при които клетките порастват неконтролируемо, разделят се, като унищожават и изместват хубавичко тъкан. Ако се диагностицират в точния момент, част от раковите болести се лекуват. Благодарение на съставките си бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е сполучлива превантивна мярка против рак на гърдата.

Лапад против диабет
Болестта визира хора от всички възрасти и се развива най-вече на фона на наднормено тегло. Учените са потвърдили, че богатият на витамини, на калий, на магнезий, на фосфор, на лимонена и ябълчна киселина лапад, взе участие в храносмилането, предотвратява наднорменото тегло и работи удобно при диабет.

Лапад против затлъстяване
Прилага се при затлъстяване, заради ниската си калоричност. Съдържа едвам 20 калории и 0.64гр. мазнини в 100 гр. артикул. Обогатения му състав на витамини, минерални соли, оксалова и лимонена киселина го вършат обичан зарзават на вегетарианците.

Лечение на псориазис с лапад
Клинично е изследвано удобното въздействие на лапада върху неприятното храносмилане и кожните болести. Лападът е потребен при лекуване на псориазис, като за задачата се примесва в равни елементи корен от орегонско грозде и живениче, корен от глухарче, сарсапарила, репей и лапад. Получената примес се намазва върху засегнатия сектор.

Лапад за крепко сърце и обикновено кръвно налягане
Съдържанието на магнезий в състава му от 89 мг контролира кръвното налягане, а фолиевата киселина лимитира риска от сърдечно-съдови увреждания.

Лекарите предизвестяват обаче, че лападът крие здравословен риск за хора, проявяващи податливост към формиране на камъни в бъбреците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР