Лъки Лучано бе известен като бащата на съвременната организирана престъпност.

...
Лъки Лучано бе известен като бащата на съвременната организирана престъпност.
Коментари Харесай

„Една страхотна история“ за златния пръстен на Лъки Лучано

Лъки Лучано бе прочут като бащата на актуалната проведена престъпност. Роден в Италия при започване на века, той става безсърдечен палач и мафиот в Ню Йорк и първият необут на престъпното семейство Дженовезе.

Лучано сигурно е човек, който се стреми да наподобява безупречно и има податливост към златни часовници; един негов Patek Philippe е продаден на търг за 36 000 $ през 2009 година и се трансформира в обаятелен колекционерски сувенир от мафията. Никой не чака обаче, че пръстенът ще се появи в заложна къща през 2012 година Или че ще бъде оценен на 100 000 $.

„ Разполагам с антични бижута, които майка ми ми съобщи “, твърди неидентифицираният притежател. „ Това е пръстенът с щемпел на боса на мафията Лъки Лучано. Криех го в продължение на 40 години… Ако някой се беше сдобил с него, щеше да има кръвопролития и война сред семействата. “

 LuckyLucianoSmaller

Роден под името Салваторе Лукания на 24 ноември 1897 година в Сицилия, именитият разбойник ще се назова Чарлз Лучано при идването си в Съединените щати. Той е единствено на 10 години, когато фамилията му имигрира и дойде в Ню Йорк, и навръх толкоз, когато е задържан за първи път – за кражба от магазин. На 14 към този момент краде и изнудва.

Лучано се причислява към бандата „ Файв пойнтс “ и стартира да изнудва еврейските младежи в Манхатън да му заплащат по 10 цента на седмица за отбрана против ирландски и италиански банди. Така той срещна Майер Лански, също упорит млад разбойник – който отхвърля да заплати на Лучано. Впечатлен от куража на Лански, Чарлз се сприятелява с него.

Създавайки нова тайфа с различен разбойник на име Бенджамин „ Бъгси “ Сийгъл, те уголемяват бизнеса си, Но избухват същински по време на сухият режим през 20-те години. Известен със своята преданост и шанса, с който заобикаля арести, Лучано се издига в престъпния свят до 1925 година

Вече като основен лейтенант на боса на мафията Джо Масериа, Лучано се счита за недостижим. Това се трансформира, когато съперника група гангстери му прерязва гърлото и го намушква с кука за лед на 17 октомври 1929 година Лъки обаче оцелява като му остава плашещ белег. А Масериа стартира война против Салваторе Маранзано през 1930 година

 Giuseppe „ Joe “ Masseria

Джо Масериа

Салваторе Маранзано

Надявайки се да трансформира мафията в хомогенна мрежа от контролирани бизнеси, Лучано провежда обща среща и предлага преструктуриране на незаконните й действия в групи, като по този метод се раждат Петте фамилии на Ню Йорк. За да се резервира мирът, е въведен кодекс за безмълвие, наименуван „ омерта “, и директорски орган, наименуван „ Комисия “.

В последна сметка животът на Лъки Лучано се прекатурва фрапантно: Той мина от другар с Франк Синатра и спонсор на многочислените си любовници до обвинявания в рекет за проституция през 1935 година Прокурорът Томас Дюи го назовава „ най-опасният “ разбойник в света и го осъжда година по-късно.

В последна сметка той ще бъде изпратен назад в Италия поради помощ му към американската войска по време на войната.

Лучано умира от сърдечен удар на 26 януари 1962 година

Половин век по-късно се появява слухът, че едно от най-ценните му притежания е намерено в Лас Вегас, Невада – както се вижда и в епизода „ Ring Around the Rockne “ на Pawn Stars.

„ Реших да дойда в заложната къща през днешния ден, с цел да продам пръстена си, който принадлежал на Лъки Лучано, един от най-известните мафиотски босове в историята “, сподели анонимният притежател. „ Това е само по рода си украшение, в което има доста мощ и доста престиж. “

Мафията и Лас Вегас сигурно имат голяма и споделена история дружно. Когато Невада не разрешава хазарта през 1919 година, проведената престъпност просто запълни вакуума. И по-късно печели заема сериозна част от сектора по времето, когато хазартът към този момент е узаконен през 1931 година

Според притежателя на пръстена на Лъки, той е подарък за майка му. „ Има едно лице, чието име не мога да употребявам, което даде пръстена на майка ми “, споделя той. „ Майка ми беше жена, която правеше специфични услуги за тези хора, тъй като имаше персоналното им доверие. Тези господа й доверяваха неща, които не биха могли да доверят на никой различен. “

Пръстенът е изработен от злато с елмаз в средата и дявол над него. Собственикът желае 100 000 $, само че за жал няма документи, с които да удостовери достоверността му.

Докато Лучано сигурно обича златото, само че демонът може да е бил прекомерно светотатствен знак за католическата му религия – и по тази причина поканеният експерт-консултант се колебае дали да го одобри за достоверен. „ Просто не мисля, че можем да заключим, че това е пръстенът на Лъки Лучано “, споделя Джонатан Улман, изпълнителен шеф на Музея на мафията в Лас Вегас, „ само че това е една страхотна история “.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР