Лаборатория за изработване на фалшиви банкноти е разкрита в Шумен.

...
Лаборатория за изработване на фалшиви банкноти е разкрита в Шумен.
Коментари Харесай

Шуменски 50-олевки минавали даже през банкомат

Лаборатория за разработване на подправени банкноти е разкрита в Шумен. В нея са били правени подправени левове, евро и долари с високо качество.

Разпоредени са ограничения за неотклонение и са повдигнати обвинявания против двама мъже, заяви на конференция окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов.

По случая се работи от година. Миналия четвъртък - 17 октомври, са претърсени адреси в Шумен, като са открити и конфискувани подправените банкноти и техника.

" Успяхме да предотвратим хъб за разработване на неистинен парични знаци, които имат курс в страната и чужбина. Операцията е осъществена дружно с Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, не е разгласявана до момента пред обществеността ", разяснява Куздов представен от Българска телеграфна агенция.

Зам. окръжният прокурор на регионалния град Делян Димитров съобщи, че формираното наказателно произвеждане е за закононарушения срещу паричната и кредитната система в страната.
 От фрагментите се вижда, че щатски долари са печатани в разнообразни купюри.
На този стадий две лица са привлечени към наказателна отговорност. Единият арестуван под стража е създавал подправените банкноти, а другият, който е с мярка домакински арест, е отговарял по-скоро за разпространяването им.

Двамата мъже са си общували само по интернет. В глобалната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предопределена за пакетирането на дюнери, посочи зам.окръжният прокурор.

Същинският производител е измамен по член от Наказателен кодекс, който планува от 5 до 15 г.  По думите на зам.окръжния прокурор и двамата мъже са осъждани в предишното за закононарушения от общ темперамент.

Единият е направил признания, а другият не е дал пояснения, " има индикация, че може би ще спомага ", сподели още Димитров. Той означи, че в дома на едно от лицата са открити голям брой банкноти от 50 лева, 500 евро, доларови банкноти, както и техника за разработване на подправените парични знаци.

" Банкнотите от 50 лева са минавали през банкомати, което демонстрира, че са с извънредно високо качество, доста добре направени ", сподели още Димитров.

Заместник окръжният прокурор разгласи, че по думите на единия арестуван, който е дал пояснения пред арбитър, от банкнотите по 50 лева са създадени най-малко 100 000 лева (което в действителност не е толкоз доста като бройки - 20 пачки, бел. ред). Те са популяризирани от 2022 година в България. По данни на Българска народна банка са засечени към 750 банкноти, сподели Димитров.

От евробанкнотите в обращение са засечени към 1000 в България и други страни от Европейския съюз. Възможно е в оборот да са повече парични знаци. Има данни, че са популяризирани от 2020 година насам, добави Димитров.

„ Това е доста тежко посягане против цялата система финансова на България и Европейския съюз и е добре, че е спряно това произвеждане. Предстои още работа по случая, дружно с партньорските служби “, уточни Орлин Куздов.

Тепърва ще бъдат назначавани и направени голям брой експертизи. Иззети са парични знаци, техника, обвързвана с изработването на банкноти, в това число броячни апарати, споделя и заместникът му, представен от Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР