Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата

...
Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата
Коментари Харесай

Русия уверява: Вече няма кюрди в зоната, в която Турция не ги иска

Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата зона южно от турската граница. Такова увещание е получил от Москва турският външен министър Мевлют Чавушоглу, написа БГНЕС. С това е изпълнено изискването за преустановяване на турската военна интервенция, която взе стотици жертви и прогони стотици хиляди от домовете им в района.
Чавушоглу добави, че турската войска ще отстрани всеки останал кюрдски войник в зоната, където ще се организират взаимни патрули с съветските сили.
Турският първи посланик приказва след среща с съветския и иранския си сътрудник - Сергей Лавров и Мохамед Зариф в Женева.
Всички кюрдски въоръжени формирования в Североизточна Сирия са се изтеглили на 30 км от границата с Турция, гласи известие на съветския Център за сдобряване на враждуващите страни, осведоми БНР. От центъра прецизираха, че 34 000 кюрдски бойци и повече от 3000 единици военна техника са били изтеглени на 30 км от сирийско-турската граница. Сирийките държавни сили са открили 84 гранични принуди, от които 64 в региона на Камишли и 20 в региона на Кобани.
По-рано съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи от Армения, че изтеглянето на кюрдските сили е завършило предварително. От министерството на защитата оповестиха, че съветската страна е изпълнила напълно отговорностите си по подписания с Турция предходната седмица в Сочи меморандум за Сирия. Документът планува взаимно наблюдаване на съветски и турски военни в зоната за сигурност след изтеглянето на кюрдите от там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР