Кюрдската работническа партия (ПКК) е в центъра на вниманието, след

...
Кюрдската работническа партия (ПКК) е в центъра на вниманието, след
Коментари Харесай

Експлозия в Анкара: Каква е проблемната история на Турция с ПКК?

Кюрдската работническа партия (ПКК) е в центъра на вниманието, откакто Турция я упрекна за самоубийствения атентат в неделя пред Министерството на вътрешните работи в Анкара. ПКК не е поела публично отговорност за офанзивата.

В рамките на часове след офанзивата Турция извърши въздушни набези над Северен Ирак, ориентирани към, както сподели, 20 позиции на ПКК. Анкара от дълго време твърди, че ПКК се укрива през границата в кюрдската провинция на Ирак.

Продължавайте да четете

лист от 4 елементаТурция споделя, че цели на ПКК в Северен Ирак са унищожени след Анкара гибелен атентат Снимки: Столицата на Турция наранена от гибелен гърмеж Турция поддържа „ стъпките, подхванати от Азербайджан “ в Нагорни Карабах: Ердоган Анализ: Приключи ли кандидатурата на Турция за участие в Европейски Съюз? завършек на списъка

ПКК беше избрана като „ терористична организация “ от Анкара и нейните съдружници в НАТО, които осъдиха офанзивата от неделя като „ тероризъм “.

И по този начин, каква е историята зад тази офанзива?

Какво тъкмо се случи в Анкара?

В неделя кола с двама мъже вътре спря пред портала на Министерство на вътрешните работи в квартал Къзилай на турската столица.

Записи от охранителни камери демонстрираха по какъв начин нападателите излизат от колата и индивидът на пътническата седалка се втурва към портата с нещо, което наподобява като щурмова пушка или ракетна установка, преди да бъде обхванат от детонация. След това вторият човек стартира да стреля.

Турските управляващи оповестиха, че първият причинител е бил погубен, когато е взривил бомбата върху себе си, а вторият нападател е бил убит. Двама служители на реда са леко ранени.

Смята се, че нападателите са почнали интервенцията си в Кайсери, на 260 км (161 мили) югоизточно от Анкара, където са обвинени, че са умъртвили ветеринар и са взели автомобила му, с цел да избегнат съмнения в Анкара, съгласно известия в локалните медии.

Според отчетите на местопроизшествието е открита създадена в Русия ракетна установка RPO-A Shmel.

Времето на офанзивата

Изявление, приписвано на ПКК, в което се твърди, че стои зад гърмежа, беше оповестено от прокюрдската новинарска организация ANF

В него се споделя, че екип, обвързван с „ Бригадата на безсмъртните “ на кюрдската въоръжена група, стои зад нападението, което е „ акт на законна защита “ против турското държавно управление, което изказването упреква в потъпкване на правата на кюрдския народ.

В изказването, предадено от ANF, се споделя, че времето и мястото на офанзивата са били предопределени да станат малко преди отварянето на Народното събрание след лятната почивка.

Наред с други неща, турският парламент се чака скоро да разиска утвърждението на присъединението на Швеция към НАТО. Турция, членка на НАТО, изиска от Швеция да разбие „ кюрдските сепаратисти “ на нейна територия като изискване за утвърждението му.

В изказването се твърди, че офанзивата е била сполучлива и е постигнала задачата си, макар че причинителите не са съумели да преминат портата на министерството.

Фактът, че офанзивата е осъществена към 9:30 сутринта (06:30 GMT) в неделя, когато улиците са съвсем празни, загатва, че цивилни може да не са били задачите.

Какво е открило следствието за самоубийствения атентат?

Досега турското разузнаване и службите за сигурност са организирали акции в цялата страна.

След обиск на 28 адреса, те са арестували 20 лица, свързани със самоубийствения атентат, в това число няколко политици от прокюрдската партия HDP, съгласно Синем Кьосеоглу от Al Jazeera, репортаж от Турция. Политиците са упрекнати в набиране на средства за детайли на ПКК отвън страната.

В допълнение, сподели Кьосеоглу, турското разузнаване твърди, че е „ обезвредило “ уредника на нападението през 2007 година в Даглица, при което бяха убити 12 турски бойци.

Музделиф Таскин е бил „ обезвреден “ в Северна Сирия, в град Камишли, сподели турската осведомителна организация Anadolu.

Защо Турция желае да унищожи ПКК?

ПКК е избрана като „ терористична организация “ от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Първоначално вдигайки оръжие против турската страна през 1984 година, ПКК поведе протест, който докара до гибелта на десетки хиляди хора.

Нейната декларирана цел е основаването на самостоятелна социалистическа кюрдска страна на територията на „ Кюрдистан “ в Югоизточна Турция.

ПКК и нейните разклонения са направили голям брой офанзиви против военни и сили за сигурност, както и цивилни в Турция.

Турция постоянно организира военни интервенции в югоизточните елементи на страната за да изгони ПКК. Той също по този начин е репресирал кюрдски политици, публицисти и деятели в страната.

Анкара също по този начин постоянно нападна позиции на ПКК в Северен Ирак, като си навлече гнева на Багдад, който упреква Турция в нарушение на суверенитета му.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР