Квотите за емисии CO2 достигнаха нов исторически рекорд при днешната

...
Квотите за емисии CO2 достигнаха нов исторически рекорд при днешната
Коментари Харесай

Нов рекорд в цената на въглеродните квоти - почти 90 евро/тон

Квотите за излъчвания CO2 доближиха нов исторически връх при днешната търговия - 89.7 евро/тон. Това е покачване с над 12% за седмица и цели 56% от 1 ноември насам. Това е надалеч от всички прогнози за цените на въглеродните излъчвания, даже тези от началото на есента. И е явен сигнал, че енергийната рецесия няма да свърши толкоз бързо, колкото се очакваше.

Основна причина за повишаването на излъчванията значително е точно самата енергийна рецесия. Заради рекордните цени на природния газ в композиция със захлаждането в огромна част от Европа на доста места бяха запалени още веднъж въглищни мощности, с цел да не се стигне до колапс на енергийната система. Някой страни като Швеция съвсем стигнаха до режим на тока и бяха принудени да включат дизелови генератори, които обичайно не употребяват.

Всичкото това изгаряне на въглища и петролни артикули води до повече CO2 излъчвания и надлежно до по-голямо търсене на квоти за тях. Само че на европейския пазар наличните квоти няма по какъв начин да се усилят (не може да има по-голямо предложение от заложеното от ЕК) и безусловно се основава дефицит.
Реклама
По принцип търговията с квоти CO2 има за цел да ограничи замърсяването на атмосферата, като постанова цена за въглеродния отпечатък и се чака да принуждава фирмите да понижават излъчванията си. Но сегашната спешна обстановка не разрешава това - даже в противен случай, задействат се мощно замърсяващи производства.

Конкретно за България рекордно високата цена на въглеродните квоти ще има по-малък резултат, защото огромна част от въглищната сила се пласира на контролирания пазар - за семействата, заради което цената на квотите се компенсира от фонда " Сигурност на електроенергийната система ". Въпросният фонд пък генерира спомагателни доходи, защото точно той продава националния запас от квоти на България и колкото по-скъпи са те, толкоз повече пари получава.

На този декор в Европа още веднъж има сериозно високи цени на електрическата енергия - в диапазона от 250 до 300 евро/мВтч. Цената на тока в България също отбелязва растеж и е 233 евро/мВтч. До наскоро най-евтиният пазар - Полша, има покачване с близо 50% в дневните стойности до съвсем 228 евро/мВтч.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР