Кварталите в София да се развият по такъв начин, че

...
Кварталите в София да се развият по такъв начин, че
Коментари Харесай

Всичко на едно място – какви са предизвикателствата пред развитието на София?

Кварталите в София да се развият по подобен метод, че да обезпечават всичко належащо на жителите, с цел да не се постанова да пътуват до другия завършек на града. Всъщност това ще е предизвикателство пред всички градове в България в идващите години, освен в столицата, само че там е най-изрзено. Това стана ясно от изявленията на участниците в първия панел на конференцията Residential Forum 2024 година, която беше отдадена на вложенията и градската среда.

Успешните градове имат в една и съща зона – както жилищно строителство, по този начин и здания, които дават различен тип услуги “, сподели зам.-министърът на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Ангелина Бонева.

Според нея зеленият преход, който би трябвало да бъде сбъднат, несъмнено ще бъде въведен и в бранша на жилищното строителство и градоустройството – точно посредством възстановяване на функционалността на кварталите и постройките, които се строят там. Тя е на мнение, както и по-голямата част от другите участници в панела, че публично-частните партньорства са ключът към триумфа.

В откриването на имотния конгрес присъединяване взе и кмета на София Васил Терзиев, който направи зов към всички строители, архитекти и вложители.

Мислете в посока по какъв начин градът след 100 години може да наподобява по-красив и спретнат, Общината не може да замести вашето възприятие за хармония. Ние ще работим с вас, а не срещу вас “, сподели той.
Пречките пред вложителите
Сред главните провокации, с които се сблъсква частният бранш, когато става въпрос за осъществяване на план на територията на Столична община, е неприятната инфраструктура, тромавата администрация и бавните процеси. За задачата участниците в полемиката бяха единомислещи, че с цел да се промени всичко това, а оттова и образа на столицата, би трябвало да се построи устойчиво публично-частно партньорство.

През последните години дадохме няколко оферти за възстановяване на обстановката, само че несигурната политическа конюнктура докара до компликация всяка една от самодейностите да бъде приключена “, сподели Борислав Точевски, притежател на Green District.

Основателят на Garitage Park, Атанас Гаров, също е на мнение, че остарялата нормативна уредба на територията на Столична община е измежду най-големите проблеми, с които се сблъскват частните вложители.
Транспортни връзки
По време на разискванията за развиването на столицата присъединяване взе и изпълнителният шеф на столичния „ Метрополитен “ инж. Стоян Братоев. Той показа напредъка при построяването на софийското метро и го дефинира по качество малко над средноевропейското.

Наложи се да променим с годините цялостната визия на метрото, тъй като в началото беше планувано за 1 млн. поданици. А градът се разраства с доста бързи темпове “, сподели Братоев.

От презентацията, която той показа, стана ясно, че това е най-предпочитаният градски превоз както от жителите, по този начин и от гостите на София. Всъщност от изявленията и на инж. Братоев, както и на кметовете на два от най-бързо разрастващите се региони в столицата – „ Младост “ и „ Витоша “ – стана ясно, че един от моторите при избора на терени за нови жилищни планове е точно развиването на софийската железница.

Виждате по какъв начин единствено при оповестяването на проектите ни за нови линии стартира всеобщо строителство “, сподели Братоев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР