Квартал Гагарин в район „Северен“ в Пловдив днес отново стана

...
Квартал Гагарин в район „Северен“ в Пловдив днес отново стана
Коментари Харесай

В Пловдив почетоха Гагарин

Квартал Гагарин в регион „ Северен “ в Пловдив през днешния ден още веднъж стана хазаин на огромно честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва постоянно на 12 април – деня, когато за първи път в историята на човечеството земен гражданин полетя в Космоса. Празнично голям брой се събра пред възобновения барелеф на Юрий Гагарин, който преди 57 години реализира вековната фантазия човек да преодолее земното притегляне и да полети. Само 108 минути полет, само че той даде началото на невиждания напредък на човечеството в региона на галактическите проучвания.

Начало на честването даде бригаден военачалник Явор Матеев, който одобри почетната рота на Пловдивския гарнизон под звуците на военния духов оркестър. След това присъстващите бяха разчувствани от прочувственото слово на доцент полковник П. Ненков, обрисувал историческия път до подвига на Юри Гагарин и направеното от десетките му почитатели в доста страни по света.

Инициативата за честването под наслов „ Родени с криле “ събра формалните посетители: бригаден военачалник Я. Матеев, инж. Д. Керин, зам.-областен шеф, О. Акимкин и А. Тарасевич – аташета към посолството на Руската федерация, заместник-кметовете на регион „ Северен “ Л. Кътова и К. Георгиев, секретаря на кметството Д. Йорданова. Тук бяха десетки публични представители на организациите, които имат огромната заслуга за възобновяване на барелефа на Юрий Гагарин, както и за подготовката на честванията на тазгодишния 12 април. Централно място измежду тях е това на „ Авиамаш “ ЕООД, на група „ Славяни “, авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, на клуб „ Русофили “ и десетки други, за които делото на Гагарин е популярен пробив в историята на цялото човечество.

Бяха поднесени венци и цветя от името на изключителния и пълномощен представител на РФ в България Анатоли Макаров, от името на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, от името на инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив, от името на инж. Ральо Ралев, кмет на регион „ Северен “, от десетки организации и жители на квартал Гагарин. Вълнуващ край на събитието сложиха децата от ДГ „ Космонавт “ – група „ Ракета “, които пяха за фантазиите, за хубостта на света, за щастливото детство. От детските им ръчички излетяха в небосвода десетки бели балони – нагоре към света на синьото небе и на фантазиите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР