Квалификацията за Гран При на Нидерландия показа вчера, че силите

...
Квалификацията за Гран При на Нидерландия показа вчера, че силите
Коментари Харесай

Коя ще е най-бързата стратегия днес?

Квалификацията за Гран При на Нидерландия сподели през вчерашния ден, че силите на любимците са доста изравнени – международният първенец Макс Верстапен отмъкна първото място на старта от Шарл Леклер с задатък от едвам 0,021 секунди. Пилотите на Мерцедес също участваха в тази борба, само че вторите им опити се провалиха поради завъртането на Серхио Перес малко преди края на третата част на квалификацията.

Днес обаче е време за спортното движение, което може да ни сервира по-различна картина при разпределението на силите.

За разлика от „ Спа ” на „ Зандвоорт ” меките сликове има огромен късмет да се окажат желаните гуми за първата серия обиколки през днешния ден. Това е по този начин, тъй като тук износването и деградацията на гумите са слаби. Единственото терзание остава термалната деградация, в случай че гумите стартират да прегряват, както и това, че водачите би трябвало да внимават по какъв начин натоварват гумите при започване на надпреварата, когато колите им към момента са по-тежки.
 Верстапен зарадва правилните си почитатели с феноменална обиколка в домашната квалификацията Верстапен зарадва правилните си почитатели с феноменална обиколка в домашната квалификацията
Въпреки очакванията от петък, в последна сметка се оказа, че тимовете още веднъж ще се опитат да избегнат потреблението на твърдите сликове – те са с 1 секунда на обиколка по-бавни от меките и с съвсем половин секунда по-бавни от приблизително твърдите. Което на „ Зандвоорт ”, където изпреварванията не са лесни, се оказва съществено затруднение.
 Леклер: Колата ми ставаше все по-бърза Леклер: Колата ми ставаше все по-бърза
С оглед на гумите, които резервираха за през днешния ден Ред Бул, Ферари и Мерцедес, можем елементарно да предвиждаме тактиката към която те се ориентират – две прекъсвания в бокса, старт с меките, по-късно две серии обиколки със приблизително твърдите. Смята се, че границата на издръжливостта на меките ще е 25 обиколка, а прозорецът за промяната им – 18-23, в случай че е по-рано, тактиката няма да излезе. След това с първия комплект приблизително твърди се кара до 43-49 и оттова до финала с втория комплект приблизително твърди сликове.
 Макс: Невероятна борба! Макс: Невероятна борба!
От друга страна, Ландо Норис, Юки Цунода и Ланс Строл могат да опитат вид на тази тактика с две серии обиколки с меките сликове и една със приблизително твърдите, защото имат гуми, с които да го създадат.
 Сайнц: Утре ще е забавен ден Сайнц: Утре ще е забавен ден
Стратегията с едно прекъсване изисква потреблението на твърдите сликове, тъй че най-вероятно през днешния ден тя няма да е доста известна.
 Хамилтън не има вяра, че Ред Бул изостават Хамилтън не има вяра, че Ред Бул изостават
Ограничението на скоростта в алеята пред боксовете на „ Зандвоорт ” е 60 км/ч, питът не е доста дълъг, само че по отношение на продължителността на една обиколка се губи доста време – 18 секунди при зелен байрак и 12 при колана сигурността. Което най-вероятно ще ограничи концепциите за нападателни тактики с по три прекъсвания в бокса.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР