Кувейт. Ирак се нуждае от 88,2 милиарда долара за възстановяване

...
Кувейт. Ирак се нуждае от 88,2 милиарда долара за възстановяване
Коментари Харесай

AFP: Необходими са 88,2 милиарда долара за възстановяването на Ирак, твърдят от Багдад

Кувейт. Ирак се нуждае от 88,2 милиарда $ за възобновяване след години на война против терористите от „ Ислямска страна “. Това съобщи министърът по обмисляне Салман ал Джумайли в понеделник при откриването в Кувейт интернационална конференция за реконструкцията на страната, предава AFP .
Ирак се надява да събере милиарди долари в границите на тридневната среща, с цел да финансира реконструкцията на страната, разрушена в хода на бойните дейности против джихадистите.
Багдад разгласи победа против „ Ислямска страна “ през декември предходната година, след съвсем три години война против джихадистката формация, която остави огромни обекти на страната разрушени, а милиони нейни жители – разселени.
Изчисленията за сумата от 88,2 милиарда $ се базират на оценки от иракски и интернационалните специалисти, акцентира министърът на планирането. От тях 22 милиарда $ са нужни незабавно, а останалата част от сумата може да бъде употребена в дълготраен проект.
„ Започнахме някои стратегии за възобновяване в регионите, наранени от войната. Но това, което сме постигнали, е по-малко от един % от потребностите на Ирак ", съобщи Мустафа ал Хити, началник на фонда за възобновяване на региони, наранени от битката с „ Ислямска страна “.
Той предизвести, че незабавно са нужни средства за „ възобновяване на съществени и инфраструктурни услуги " в редица провинции на страната. „ Имаме повече от 138 000 развалени къщи, повече от половината от тях са изцяло унищожени ", сподели Ал Хити, добавяйки, че повече от 2,5 милиона иракчани са към момента разселени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР