Курсът на рублата се срина, което предизвика извънредното заседание на

...
Курсът на рублата се срина, което предизвика извънредното заседание на
Коментари Харесай

Русия се мъчи да спре бързото обезценяване на рублата: Централната банка повиши основната лихва

Курсът на рублата се срина, което провокира изключителното съвещание на централната банка. Вчера валутата даже за малко мина над психическата граница от 100 рубли за $, което е най-ниското й ниво от март предходната година.

 

Рублата изгуби съществено от цената си, откакто стартира съветската война против Украйна през февруари предходната година.

 

Преди войната рублата се търгуваше към 75 за $ или общата загуба на съветската валута е към 35 %.

 

На московския междубанков пазар американският $ възлиза на 101.02 рубли, което е с 1.59 рубли по-високо от равнището на затваряне на предходната търговия в петък, сочат данните на Централната банката на Руската федерация.

 

И до момента в който съветската валута се срутва, икономическият консултант на президента Путин Максим Орешкин написа в публикация за съветската организация ТАСС, че Кремъл желае мощна рубла и чака нормализиране скоро.

 
" Основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика ", написа Орешкин. - Централната банка разполага с всички принадлежности, с цел да възстановява обстановката в близко бъдеще и да подсигурява, че лихвените проценти по заемите ще бъдат понижени до устойчиви равнища. "

 

Според съветника, " слабата рубла усложнява структурната промяна на стопанската система и се отразява отрицателно на действителните приходи на популацията. В интерес на съветската стопанска система е да има мощна рубла ".

 

Припомняме, че централната банка на Русия увеличи лихвените проценти със 100 базисни пункта през юли до 8.5%, като ги задържа устойчиво високи от септември 2022 година. Преди седмица и преди идната си среща през септември банката алармира, че са нужни още нараствания. На собствен ред управлението на Банката на Русия упрекна за внезапното рухване на рублата тази година свиващия се търговски баланс на Русия. Излишъкът по настоящата сметка е намалял с 85% на годишна база през януари-юли.

 

" По-слабата рубла е неоправдателно обвиняване против войната на Русия против Украйна ", сподели за " Ройтерс " Тимъти Аш, старши анализатор в основаната в Лондон консултантска компания BlueBay Asset Management. - " Руската валута се движи освен от по-ниските енергийни доходи заради загубата на по-голямата част от европейския газов бизнес, както и от спадащите цени на съветския нефт. Поради глобите против Русия, разноските за импорт са доста по-високи, което провокира продължаващо приключване на капитали. "

 

За да спре рухването на рублата, Русия може да вкара още веднъж по-строг финансов надзор. Друг вид би бил да се покачат лихвените проценти, нещо, което централната банка към този момент има намерение да направи поради високата инфлация, само че това лимитира капацитета за стопански напредък и значи по-високи лихвени проценти за държавното управление, защото то се стреми да финансира военните си интервенции в Украйна, обобщава " Ройтерс ".

 

Според организацията, предходната седмица Русия на процедура изостави бюджетното си предписание, като централната банка спря покупките на валута на финансовото министерство, с цел да се опита да понижи неустойчивостта. За анализаторите тези ограничения сами по себе си са прекомерно минимални по обсег, с цел да поддържат доста съветската валута.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР