Купувачите придобиват все по-голямо влияние в сделките с недвижими имоти

...
Купувачите придобиват все по-голямо влияние в сделките с недвижими имоти
Коментари Харесай

Хайде на евтините имоти - цените им паднаха с до 10%

Купувачите получават все по-голямо въздействие в покупко-продажбите с недвижими парцели и все по-често те съумяват да предоговорят понижение на цената с 5 до 10%. Това е знак, че цените на жилищата у нас потеглят леко надолу, макар че офертите към момента държат високи равнища, написа СЕГА.

Това разясняват брокери и кредитни консултанти и съгласно тях тази наклонност е следващ белег за изстудяване на пазара на недвижими парцели.

Първият сигнал бе намаляването на броя на покупко-продажбите през последните две тримесечия на 2022 година Например през интервала юли-септември спадът в осъществените сделки бе със 7.3% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, а след това с 10.4% през октомври - декември, по данни на Национален статистически институт. Много показателно е, че в София спадът е по-голям от междинния за страната - със 17% през последното тримесечие на 2022 година В столицата за същото тримесечие бе регистран и спад на цените на жилищата с 2.5%.

Все още няма публични данни за броя сделки през първото тримесечие на тази година, само че упованията са наклонността на спад по отношение на миналогодишните равнища да продължи.

Според кредитния консултант Борис Димитров, изп. шеф на " Кредит Навигатор ", повода за спада на имотния пазар е, че предлагането на жилища ново строителство не може да задоволи увеличения интерес към тях. 

" Отчетливо се вижда, че от края на миналата година купувачите са много по-взискателни във връзка с парцелите, които желаят да закупят. Сградният фонд, който е най-вече остаряло строителство, не дава отговор на техните условия. Те търсят новопостроени, приключени качествени парцели, функционални и обзаведени, но няма задоволително предложение на такива качествени парцели ", изясни пред Блумбърг тв Борис Димитров.

Делът на евентуалните купувачи, които се обръщат към ново строителство, доста е нараснал - от 20% преди година до съвсем 50%. И това съгласно специалиста води и до закъснение на броя на осъществените покупко-продажби, тъй като там се чака довеждане докрай на постройката до избран стадий, с цел да се затвори договорката, да се изповяда и да бъде вписана.

" Безспорно купувачите към този момент се усещат в по-силна позиция, в сравнение с бяха при започване на 2022 година, въпреки и доста от тях да имат известни терзания за спестяванията си ", разяснява и Явор Пердухов от Forton Homes. Той също отбелязва, че интервалът, в който даден парцел престоява на пазара, се удължава, тъй като хората избират сред няколко положителни предложения и не бързат както преди година.

" По-сериозно ще усетим закъснение на имотния пазар през второто полугодие на тази година – с към 10% на годишна база ", предвижда изпълнителният шеф на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Според нея през втората половина на 2023 година ще има по-осезаемо усмиряване на цените. „ Ако махнем инфлацията от растежа на цените през последната година, то той ще бъде действително в границите на сред 6 и 8% - проценти, които сме ги виждали и предходни години ", споделя Стойкова. Тя също признава, че последните месеци има охлаждане на пазара и оттегляне на доста клиенти.

" Основно се отдръпват купувачи, които не могат да си обезпечат средства за брокерската комисиона и таксите за нотариус. Клиентите с положителни приходи обаче остават дейни, а това са и по-взискателните клиенти ", споделя кредитният съветник Борис Димитров. Според него у нас, за разлика от имотните пазари на други европейски страни, нещата се случват  " умерено позитивно ", надалеч от отрицателните сюжети, които се чакаха след промяната на лихвената политика на ЕЦБ. Добрата вест е, че към момента банките държат ниски равнищата на лихвите по ипотечните заеми, тъй като всеобщо те са с лихвите по депозитите, а те заставам на нулеви равнища. " Когато лихвите тръгнат нагоре, е допустимо продавачите да се засилват и тогава може да сме очевидци на поевтиняване на жилища ", позволява Димитров.

„ В околните година-две чакаме цените да задържат равнищата си, които са все още. Максималният спад, който можем да чакаме е в рамките на 10% и то приказваме за парцели, които са надценени или при форсмажорни условия “, изясни пред БНР Венцислав Златков, експерт в един от водещите уеб сайтове за разгласи за продажба на парцели. Според него спад на цените при новото строителство не се чака, поради по-скъпите строителни материали и нарасналата цена на труда, вложени в тях. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР