Кумарините представляват вещества с хранителен произход. Най-простият представител от групата

...
Кумарините представляват вещества с хранителен произход. Най-простият представител от групата
Коментари Харесай

Кумарини

Кумарините съставляват субстанции с хранителен генезис. Най-простият представител от групата на кумарините е кумаринът. Той е бяло кристално вещество с мирис сходен на този на ванилията.

Кумарините имат редица биологични дейности. Кумарините имат присъщ аромат, заради което доста постоянно се употребяват в парфюмерията. Кумарините в растенията работят като натурален пестицид, който ги защищава от вредители и инсекти.

Източници на кумарини

Кумарините се срещат в сушените жълти листа на жълтата комунига, семената и плодовете на растенията от семейство Сенникоцветни.

Кумарините са необятно публикувани в природата в фамилиите Бобови, Розоцветни, Устноцветни, гъби и бактерии. При сушенето на растенията, алкалоидите им придават приятна миризма на прясно сено.

 Женско биле

Добри източници на кумарините са канела, лавандула, женско биле, кайсии, ягоди, череши, тонка фасул.

Ползи от кумарини

Кумарините спомагат уплътняването на стените на кръвоносните съдове и за понижаване на тяхната пропускливост. Така се предотвратява образуването на отоци.

Ако към този момент са налице формираните отоци, кумарините спомагат за тяхното унищожаване. Това се дължи на способността на кумарините да разграждат високомолекулни белтъци, които са минали от кръвта през съдовите стени и най-после са попаднали в околосъдовите тъкани.

Ако тези белтъци не бъдат разградени от по-ниско молекулни такива, които да се върнат назад в кръвния поток, то те провокират привличането на течности и формиране на отоци.

Прилагането на пикочогонни средства има краткотраен резултат във връзка с отоците, тъй като тези средства отстраняват оточната течност, само че високомолекулните белтъци, които задържат вода остават в околосъдовите тъкани и доста скоро още веднъж се образуват отоците.

От друга страна, кумарините спомагат за преодоляване от отоците с помощта на подобрението на лимфния дренаж. Те подкрепят работата на сърцето.

 Сладник

Кумарините упражняват почистващ съдовете резултат във връзка с рисковите свободни радикали, като в същото време защищават съдовите стени от увреждане.

Значителна роля за това им деяние има потискането на продукцията на субстанции, които провокират инфектиране. Такива са левкотриените и простагландините.

Не на последно място, кумарините оказват удобно деяние върху качеството на кръвта, допринасяйки за повишение гъвкавостта на еритроцитите, а също и поради положителното си антитромботично деяние. На кумарините се приписват и противотуморни свойства.

Като цяло едно от най-важните свойства на кумарините е предотвратяването на прекомерно огромната съсирваемост на кръвта и недопускането образуването на тромби.

Вреди от кумарини

Кумарините имат евентуално токсично деяние за черния дроб и бъбреците, заради което потреблението му като добавка в храните е мощно лимитирано. Въпреки това е изцяло безвредно да се употребяват храни, които в естествено положение съдържат кумарини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР