Културните ценности на Турция в предварителния списък на ЮНЕСКО за

...
Културните ценности на Турция в предварителния списък на ЮНЕСКО за
Коментари Харесай

Турция добави два обекта към световното наследство на ЮНЕСКО

Културните полезности на Турция в предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание се увелиличиха тази седмица до 85 с две нови допълнения.

Историческият град Кемалийе (Eğin) в източната провинция Ерзинджан, както и късноантичните и средновековни църкви и манастири в Мидият и покрайнината Тур Абдин в югоизточната провинция Мардин бяха добавени в листата.



Кварталът Кемалийе, който се намира по пътя на коприната, е бил място където са се отбивали комерсиалните кервани. В него са съжителствали от епохи турци, арменци и кюрди. Той се откроява с неповторимата си градска архитектура и истински постройки. Реката Ефрат е повлияла на архитектурата и образа на района.



Каньонът Каранлък (Тъмния) е неразделна част от град Кемалийе и е с дължина почти 35 километра. Височината от отвесните скатове в близост до равнището на реката доближава до 1000 м., поставяйки го измежду първите пет най-дълбоки каньони в света.

Вторият обект определен от ЮНЕСКО се намира в рамките на античната Месопотамия, наоколо до колоритния античен град Мардин, в югоизточна Турция. Регионът Тур Абдин (което значи „ планината на Божиите чиновници “ на асирийски), който е съхранил голям брой ранни образци за манастирска архитектура, е очевидец на появяването на неповторим архитектурен жанр, който може да бъде обвързван с асирийската православна християнска общественост от средновековието и до през днешния ден. Тур Абдин, варовиково плато, има неповторим културен пейзаж с почти 80 села и 70 манастира от разнообразни интервали.



Осем манастира и църкви бяха определени за номинация в Тур Абдин от ЮНЕСКО.

Тези структури, които имат общи черти и датират от шести и осми век, разрешават да се разбере характерът на района като цяло. Те също съставляват значим образец за богатото културно завещание на другите вярвания в Турция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР