Култът е система от религиозни практики, насочени към почитането на

...
Култът е система от религиозни практики, насочени към почитането на
Коментари Харесай

Най-бруталните самоубийствени култове

Култът е система от религиозни практики, ориентирани към почитането на господ, провидение или свещени места. Култовете са изключително рискови, тъй като постоянно работят отвън закона и тук-там, където не бихте очаквали да ги намерите.

Никоя вяра или религиозно придвижване не стартират с апел за самоубийство, само че при някои култове в следствие се стига до такива и историята познава не един или два изключително брутални случаи на религиозни всеобщи самоубийства.

Клонка Давидова

Религиозната общественост е учредена от българина Виктор Хутев, откакто е отстранен от църквата на адвентистите на седмия ден. Той купува парче земя и се мести там с почитателите си, които имат вяра, че Хутев е олицетворение на пророка Илия, слязъл от Рая, с цел да прогласи второто пришествие. Те го издигат в самовластник, обожествяват го като жив оракул.

След гибелта на Хутев през 1955г, властта завзема Бенджим Роудън, а след него водач на общността става Дейвид Кореш.

Подготвяйки се за конфликт с вероотстъпниците, през 1991г Кореш стартира да купува оръжие и да учи военни тактики. След като Бюрото за надзор над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия научава, че някой от Планината Кармел си е поръчал кашон с гранати по пощата, стартира следствие, в което се включва и ФБР. Властите не откриват нищо за оръжията на Кореш, само че разкриват информация за изнасилвания и полов тормоз над децата в сектата.

На 28 февруари 1993г планината е обградена от сътрудници на ФБР и спецчасти. Обсадата продължава 51 дни, след което е дадена заповед за взлом. 700 командоси, танкове и хеликоптери атакуват дървената сграда, а хората вътре са обгазени със сълзотворен газ. Избухва пожар, който изпепелява 82-ма от почитателите на сектата. В престрелка умират и четирима сътрудници.

Официалната версия гласи, че сектантите са се запалили сами. Според неофициалната обаче, пожарът е зародил поради недобра подготовка и редовно непокорство на участвалите в щурма.

Народният храм

През 1955г Джим Джоунс основава ново религиозно придвижване в Индианаполис, Индиана. Той употребява Народният храм, с цел да популяризира своето обръщение, комбинация от християнство със обществени детайли и расово тъждество. Групата се мести в Калифорния през 70-те и се разраства доста, като в пика си има повече от 20 000 члена и връзки на високи равнища в политиката.

През 1974г Народният храм наема земя в Гвиана, където основава плана Джоунстаун. В началото там живеят към 50 души. Джоунс вижда Джоунстаун като „ социалистки парадайс “, място където медиите не могат да го доближат.

След като непрестанното медийно внимание става отвратително за него, Джоунс се мести в Джоунстаун и приканва всички да го последват. Така през 1978г популацията на градчета нараства до 900 души.

На 17 ноември 1978г Лео Раян, конгресмен от Сан Франциско, проверяващ изказвания за злоупотреби измежду членовете на Народния храм, посещава Джоунстаун. По време на визитата му, мнозина от членовете на култа изявяват предпочитание да си тръгнат с конгресмена. На идващия ден те потеглят с Раян към летището в Порт Кайтума. Пресрещат ги обаче охранители от Народния храм, които откриват огън по групата и убиват конгресмена, трима публицисти и един от дезертьорите.

Същата вечер в Джоунстаун, Джоунс подрежда на хората си да изпият безалкохолно с цианид.

Умират 918 души, в това число 276 деца. Това е най-голямата всеобща загуба на живот в Съединени американски щати преди събитията от 11 септември 2001г.

Орден на слънчевия храм

Орден на слънчевия храм е скрито общество, което твърди, че е основано на идеалите на рицарите тамплиери.

През 1994г синът на Тони Дютоа (бебе на 3 месеца), е погубен от групата в Морин Хейтс, Квебек. Бебето е наръгано неведнъж с дървен прът. Смята се, че Ди Мамбро, създателят на култа, е наредил убийството, тъй като разпознал в бебето Антихриста, разказан в Библията.

Няколко дни по-късно Ди Мамбро и 12 от почитателите извършват обред Последната вечеря. Няколко дни по-късно са осъществени всеобщи самоубийства и убийства в Цери и Салван, две села в западна Швейцария, и в Морин Хейтс. 13 от почитателите на култа се самоубиват с отрова, 30 са убити, а 8 умират по други аргументи. В Швейцария доста от жертвите са открити в скришен под земята параклис, облицован с огледала и знаци на тамплиерите. Били са облечени с церемониални одежди и спретнат в кръг, множеството с найлонови торби към главите; всички убити в главата. Още трупове са открити в три ски бунгала, в това число и на няколко деца.

За нещастието излиза наяве, откакто пожарникари са извикани да гасят пожари, подпалени от възпламенителни устройства. В предсмъртните писма, оставени от самоубилите се, написа че са вярвали, че напущат, с цел да избягат от „ лицемерието и потисничеството на този свят “.

На 23 декември 1995г са открити още 16 тела, подредени в звезда в планините Веркор, Франция.

На 23 март 1997г петима от почитателите на Ордена на слънчевия храм се самоубиват в малко градче в Квебек. Телата им са извадени от изгоряла до основи къща. Трима младежи са открити дрогирани зад къщата.

Международно приетият швейцарски диригент Мишел Табачник е задържан в края на 90-те по съмнение, че оглавява култа. Той е съден за присъединяване в незаконна организация и ликвидиране. Френският съд обаче го оправдава на два пъти.

Райска врата

Райска врата е някогашна миленаристична НЛО фракция, основана в Сан Диего. На 26 март 1997г полицията открива 39 члена на групата, направили всеобщо самоубийство, с цел да ги прибере извънземен галактически транспортен съд, който съгласно тях следвал кометата Хейл-Боп.

Седмица по-рано Маршал Епълуайт се записва по какъв начин приказва за всеобщо самоубийство и твърди, че това е единственият метод да се изтеглят от Земята. След като убеждава 38 от почитателите, че галактически транспортен съд лети след кометата Хейл-Боп и ще прибере душите им, самоубийците изпиват отрова, примесена с ябълков сос и водка. За по-сигурно увиват и найлонови торби към главите си.

Движение за възобновяване на 10-те божи заповеди

Движение за възобновяване на 10-те божи заповеди е бивше религиозно придвижване, отцепило се от Католическата черква в Уганда. Основано е в края на 80-те, откакто Мверинде, производител на бананова бира, и Кибветеере, политик, настояват, че са получили видения на Дева Мария.

Членовете на сектата имат вяра, че 2000г е годината на апокалипсиса. С приближаване на новото хилядолетие, те стартират подготовка за края на света и изповядват греховете си.

Настъпва обаче 1 януари и нищо не се случва. В сектата стартират да изникват подозрения, а заплащанията понижават фрапантно. Онези, които продали имуществото си и дарили парите на придвижването, упорстват да си ги получат назад.

Веднага е предсказана нова дата – 17 март 2000г. Движението провежда голямо тържество в Канунгу. На съдбовния ден почитателите идват в своята черква, с цел да се молят и пеят, само че минути по-късно локалните селяни чуват детонация. Сградата е разрушена, а в огъня умират всички 530 души, измежду които и десетки деца. Вратите и прозорците на църквата са били заковани.

Четири дни след детонацията полицията, проверяваща парцелите на придвижването, открива още стотици тела в южна Уганда – множеството отровени или намушкани.

След огромно следствие, полицията заключава, че става въпрос за всеобщо ликвидиране, осъществено от водачите на придвижването. Според тях, откакто пророчеството им не се сбъдва, в редиците на сектата избухва протест и водачите измислят нова дата, с цел да отстраняват почитателите си.

Макар в началото да се счита, че петимата водачи на придвижването са починали в детонацията, полицията към момента търси двама от тях, които може би са още живи.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР