Кулинарни експерти представиха в Поморие характерни местни ястия от региона

...
Кулинарни експерти представиха в Поморие характерни местни ястия от региона
Коментари Харесай

Кулинари впечатлиха гостите и жителите на Поморие

Кулинарни специалисти показаха в Поморие присъщи локални ястия от района на Бургас и от региона на турския град Кешан. Под надслова " Кулинарен комшулук " на алеята пред остарялото казино гостите и участниците във кулинарния фестивал видяха и пробваха месни специалитети, риби, баници и десерти, присъщи за двата района.

Поморие

Майстори на локалната кухня от Поморие, Бургас, Малко Търново и селата Козичино, Стоилово и Горица показаха вкусни специалитети от риба, агнешко, както и фамозния странджански зелник. Поморие се показа с есетра.
Ирина Друмева - основен готвач: Есетра, приготвена е пълнена със зеленчуци. Богата е на витамини А, Д и Е. Месото ѝ е доста вкусно. Освен вкусното месо, което има, от нея се добива и черния хайвер, който по нашето Черноморие руснаците доста почитат.
Това е първото издание на интернационалния кулинарен фестивал, само че той е част от положителните взаимоотношения сред Поморие и Кешан, сподели кметът на морския град.
Иван Алексиев - кмет на Поморие: Но това е и следващата стъпка за насърчаване на туристическия артикул на Поморие като цяло, тъй като кулинарията, кулинарният туризъм е част от туристическия артикул, който предлагаме. Колкото и да е прелестно мястото, когато няма хубава храна спомените не са положителни.
Павилионите на турските майстори готвачи се радваха на огромен интерес.
Юсеин Чекмак - ръководител на Камарата на ресторантьорите в Кешан: Може да видите и да опитате обичайния самун, изпечен във фурна на букови дърва. Ще видите другите ни бюреци - със сирене, спанак, ориз и с картофи. Представяме и ашурето от Кешан, което се прави от 40 типа семена, жито и подправки и е посипано със зърна от нар. Надявам се да ви хареса.
Гостите описаха, че ашурето е обвързвано с честването на огромен набожен празник и се подготвя и предлага единствено през месец ноември. Характерни за Кешан са и два типа халва, която се подготвя от прясно безсолно сирене. Гостите на кулинарния фестивал пробваха от лакомствата и останаха впечатлени.

На кулинарния фестивал беше показана и книга с подбрани предписания от региона на Бургас и Одрин, както и трансгранична кулинарна туристическа карта. Туроператори и ресторантьори се надяват сходни събития да оказват помощ за удължение и нашарване на туристическия сезон.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР