Кукери и карнавалци изгониха злите сили и коронавируса от Асеновград.

...
Кукери и карнавалци изгониха злите сили и коронавируса от Асеновград.
Коментари Харесай

Кукери и карнавалци изгониха злото и коронавируса от Асеновград

Кукери и карнавалци изгониха злите сили и ковид от Асеновград. Традиционното карнавално шествие в града тази година съответства освен със Сирни заговезни, само че и с деня, в който всички си разменят мартеници с пожелания за здраве.

" Радвам се, че три празника се събират в един и се надяваме да успеем да зарадваме асеновградчани. Провеждането на карнавала и танцът на кукерите се прави за здраве и благодат. Искаме да напомним по какъв начин е било обратно във времето. През годините хората са се уповавали на това. Въпреки че обичаят е езически, той е влезнал трайно в нашия културен календар. Смятам, че хората претърпяват в този празник нещо доста хубаво. Виждат светлината на вярата ", сподели за Actualno.com Боян Акексиев - част от уредниците.

Шествието потегли от местността " Метоха " и мина през няколко улици в града, една от които е " Булаир ".  После се насочи към " Железния мост " и посети квартал " Свети Георги ". Карнавалците всекидневно завършиха празника на площад " Академик Николай Хайтов " в Асеновград с обичайното българско хоро.

" Събитието набира все по-голяма известност с всяка минала година. Най-хубавото е, че успяхме да го изкараме от рамките на Сдружение за танцово изкуство " Везеница " и да притеглим огромна маса от жителите на града. Няма нищо по-хубаво от това, да съхраняваме българската традиция. Макар да се твърди, че кукерският празник не е локален, въпреки всичко той е български и ние сме българи, на първо място " , добави Алексиев.

" Карнавалът през днешния ден започва от местността " Метоха ", където десетки асеновградчани се събраха, с цел да погледат и да се включат в шествието. Участниците бяха от всевъзможни възрасти - от 2-годишни деца до пенсионери. Сред облиците, с изключение на кукери с тежки чанове, имаше и доста забавни функции. Гайдарите озвучава с родопски звън надалече в планината.

Служители на ВиК - Перник продаваха вода по 2 евро и вино. Те и увериха, че сътрудниците им от Асеновград през днешния ден няма да копаят на никое място, защото е празник и почивен ден. Коминочистач докосваше инцидентните минувачи, за шанс. Циганка бе довела новороденото си да го учи на обичаи. Събирайки погледите на близките, тя получи и позлатени монети, като подаяние.

Лекар преглеждаше и изследваше гратис за ковид на място жителите и участниците в карнавала. Медицинската му сестра носеше табела с обръщение " Човекът е до време, а традицията - безконечна " , чиято цел е да се покаже, че съхранението на предишното е значимо, с цел да знаят бъдещите генерации какво се е случвало по нашите земи. Докторът показа, че е видял ковид, който ловко съумял да избяга, и към този момент не е могъл да го хване, с цел да го в профил. В шествието, одеве излязъл от пандиза пандизчия пък продаваше билети от националната лотария. Редом до него вървеше и монахиня, която го бе пречистила и му дала амнистия.

За публичния ред и безпрепятственото протичане на шествието през днешния ден се грижеше най-съвестният и праволинеен чиновник на Министерството на виното и ракията (МВР) . Той общително бе дал на вниманието на жителите ценоразпис за нарушавания. Ако те хване без винетка плащаш 98,99 лв.. Липсва ли ти застраховка " Гражданска отговорност " ще те санкции със 108,99 лв.. А спипа ли те да шофираш без колан глобата от 49,99 лв. не ти мърда. Специално за днешния ден бе направена и промоционална оферта - " При 2 нарушавания - второто е на половин цена! ". На фона на всичко това, за първи път голям кафяв мечок танцуваше под мелодията, изваяна от сръчните ръце на своя гъдулар.

Младоженец и младоженка, забулена в премяната си, обичайно вървяха на разположение измежду шествието от хора. Плътно към тях бяха и свекърът и свекървата. А на чело на кукерския карнавал бе младо семейство с две дребни деца - всички премени в национални носии и развяващи българския трикольор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР