Кучето е не само добър и верен приятел на човека,

...
Кучето е не само добър и верен приятел на човека,
Коментари Харесай

Признаци за болки в стомаха при куче

Кучето е освен добър и правилен другар на индивида, само че и огромна отговорност. Именно по тази причина, в случай че сте решили да си вземете домакински любим, би трябвало да се грижите добре за него и да забелязвате най-малките промени в самочувствието на питомеца ви.

Как кучето възприема болката?

Практиката демонстрира, че болесттите на храносмилателната система не са по никакъв начин редки, като те могат да са, както вродени, по този начин и добити. Подобно на хората, по този начин и кучетата може да ги заболи корем, само че за разлика от нас, те не могат да ни кажат това и да се оплачат. Любимците ви също могат да страдат от колики, метеоризъм, болки в стомаха и други. Заедно с това обаче кучетата са много търпеливи и в множеството случаи могат да понесат болката, като даже няма да забележите някаква смяна в държанието им.

Кучето ще стартира да демонстрира безпокойствие едвам, когато болката стане непоносима и надлежно стопаните могат да виждат, че нещо не е наред с кучето им. Именно по тази причина е значимо деликатно да следите държанието на четириногия ви другар и при най-малките признаци за неразположение, би трябвало да се свържете с ветеринар, където кучето ви ще получи квалифицирана и професионална помощ.

Признаци за болки в стомаха при кучето

Болката в стомаха на кучето може да бъде остра, тъпа, периодическа или пък непрекъсната без значение от локализацията. Веднага откакто болковото чувство стане отвратително, кучето ще стартира да скимти и ще стане безпокойно. Продължителният болков синдром предизвика съществени нарушавания и промени в организма, които надлежно могат да усложнят по-нататъшното лекуване.

 Кучето го боли корем

Симптоми на болежка в храносмилателния тракт при кучето:

- понижена активност;

- сънливост;

- слаба реакция на дразнители;

- нараснала жажда;

- неустойчив стол;

- гадене, повръщане след хранене или сред храненията;

- стомаха на кучето къркори;

- аритмия, затруднено, незадълбочено дишане;

- смяна в цвета на лигавиците;

- наедрял корем;

- липса на вкус при кучето, отвод от лакомства.

При палпация на стомаха кучетата изпитва мощна болежка. Те не дават да се докоснете до корема им и са доста раздразнителни. Слабо реагират на външни дразнители, не извършват командите, с отвращение отиват на разходка и не желаят да играят дейни игри. Милите и отзивчиви питомци могат да стартират да демонстрират безпричинна кучешка експанзия, както към стопанина, по този начин и към цялото семейство или другите животни.

Причини за стомашен дискомфорт при кучето

 Болно куче

Към главните аргументи за стомашен дискомфорт могат да се причислят следните аргументи:

- отравяне на кучето с химикали, развалена храна;

- внезапна смяна в диетата на кучето;

- хелминтни инвазии;

- вродени, добити стомашно-чревни патологии (панкреатит, гастрит, гастроентерит);

- вирусни, бактериални болести (кучешка чума, ентерит, хепатит);

- перитонеални пострадвания, които са съпроводени от кървене, увреждане на вътрешните органи;

- непознати предмети;

- тумори в храносмилателния тракт;

- хранене на домакински любим с некачествена храна;

- инфектиране на перианалните жлези;

- чревни инфекции при кучето.

Неправилното хранене на кучето също може да усложни обстановката, като по този начин да вземем за пример бобовите култури могат да провокират нараснало формиране на газове и чревни колики.

За да намалите опцията от развиването на стомашни и чревни болки при кучетата, е значимо рациона им да бъде разнороден, уравновесен и засищащ. Кучето би трябвало да получава качествена храна и единствено свежи артикули, както и задоволително витамини и минерали.

Не подценявайте и значимостта на профилактиката при кучешките болести. Затова и при най-малкото подозрение, че кучето ви го боли нещо, би трябвало незабавно да се обърнете към ветеринар, с цел да получите квалифицирана и професионална помощ.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР