Кучетата са надарени със способността да съчувстват, повече от всяко

...
Кучетата са надарени със способността да съчувстват, повече от всяко
Коментари Харесай

Как кучетата усещат болката ни?

Кучетата са надарени със способността да съчувстват, повече от всяко друго живо създание, в това число и от хората. Това демонстрират някои проучвания.
Учените са стигнали до извода, че кучетата, отглеждани като домашни любимци, могат да станат същински другари на притежателите си и да им обезпечат мощна морална поддръжка в сложни моменти.
Интересното е, че кучетата съпреживяват болката и на изцяло непознати хора.
Учени от Лондонския университет са провели опит с 18 кучета от разнообразни породи и разнообразни възрасти. В развой на изследването са следени реакциите им по време на среща с техните стопани и с изцяло непознати хора.
Домашните любимци са показали еднообразно състрадание освен към своите притежатели, само че и към хората, които са безусловно непознати за тях.
Какво тъкмо провокира сходна реакция и по какъв начин кучетата схващат нашите страсти, това е предмет на други проучвания.
Установено е, че област на мозъка, която се свързва с удоволствието при хората, е дейна и при кучетата, единствено в случай че знаят, че ще получат храна. Това допуска, че домашните любимци обръщат огромно внимание на човешките сигнали и жестове.
И тези сигнали са директно свързани със системата за " заплащане " при кучетата. Наградата в този случай е храната, само че учените допускат, че през хилядите години, когато кучетата са живели един до друг с хората, те са се научили да получават премия за утехата, която оферират на близките.
Така даже и след еволюцията си, другите породи кучета не са изгубили способността си да усещат болката на хората и да им оферират разтуха. Неслучайно се твърди, че кучето е най-хубавият другар на индивида. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР