Кубинската ракетна криза през 1962 г. почти доведе до ядрена

...
Кубинската ракетна криза през 1962 г. почти доведе до ядрена
Коментари Харесай

“Тази фраза стигаше”: Как съветски летец сам спасява света два пъти

Кубинската ракетна рецесия през 1962 година съвсем докара до нуклеарна война и унищожаването на човечеството. Катастрофата беше избегната с помощта на разговора сред Москва и Вашингтон. Но водачите на суперсилите надали биха съумели да се спогодят, в случай че не беше един човек - полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Семьонович Феклисов.

Изкован от огън

През 30-те години на предишния век покрайнините на Москва са били най-вече дървени. Често се случват пожари и един път пламват няколко къщи едновременно. Докато пожарникарите карат, хората стартират сами да гасят пламъците - при 20-градусов мраз. Висок и мощен юноша изнася няколко дами и деца от огъня. Беше Александър Феклисов. След тридесет години той ще избави света от нуклеарна война.

Феклисов е роден на 9 март 1914 година в фамилията на московски железопътен служащ. Той следва стъпките на татко си и се издига до помощник-машинист. След като приключва Московския институт за информационни инженери през 1939 година, той е изпратен по партийна линия в Школата за особено предопределение (ШОН) на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

Героизмът по време на пожара коства пълноценния слух на Феклисов - настива дясното си ухо, когато заспива на студените дъски тъкмо до пепелта. Властите знаят за това, само че в предвоенния интервал страната има остра потребност от ново потомство разузнавачи.

В горите покрай Москва Феклисов учи основите на разследващите умения. Там преподават доктрина на разузнаването, учат по какъв начин да вербуват и да заобикалят наблюдаване. Чуждите езици и морзовата писменост заемат значимо място.

След сполучливо довеждане докрай на образованието си Феклисов е причислен в личния състав на американския отдел на външния отдел на Главното ръководство на държавната сигурност на Съюз на съветските социалистически републики. В Ню Йорк за похлупак получава позицията на стажант в Генералното консулство и псевдонима “Калистрат. ”

Първото пътешестване в чужбина се проточва дълго време. През нощта на 22 юни 1941 година дежурният в консулството разсънва Феклисов и споделя: Германия е нападнала Съветския съюз. Генералният консул Виктор Федюшин разгласи на чиновниците, че към този момент са във военно състояние.

" Персоналът на резиденцията работеше по 16-18 часа дневно. Животът се състоеше от работа и сън. Изглеждаше срамно да си почиваме, когато в нашата татковина се водеше непрекъсната борба на живот или гибел ", написа Феклисов в записките си.

Атомни сътрудници

До 1946 година той „ създава “ перспективни чужденци и управлява сътрудници по линия на научно-техническото разузнаване. “Калистрат ” получава информация от инженерите Джоел Бар и Алфред Сарант, както и от съпрузите Юлиус и Етел Розенберг.

Резултатът е хиляди страници секретна научна и техническа информация за най-новите типове радари, сонари, прицелни системи, противовъздушни радиовзриватели, компютри и доста други устройства. Москва получава документи с планове за първия американски реактивен изтребител и радар за подводница.

Освен това Калистрат извършва и главното обвързване за обезпечаване на радиокомуникациите на консулството. И това не е елементарно. Сградата е заобиколена от небостъргачи, които пречат на свободното приемане на сигнала. Разузнавачът демонстрира досетливост: той прави шестметрови съединители за хоризонталната антена от бамбукови пръчки.

През втората половина на 40-те години Феклисов получава предопределение в Лондон и нов псевдоним - “Юджийн ”. Тогава руското разузнаване отстъпва на американското и английското по материални запаси. Агентите би трябвало да се вербуват най-вече от уверени комунисти. Сред тях е английският физик Клаус Фукс, член на плана “Манхатън. ”

Ученият драговолно предава информация на Феклисов, решително вярвайки, че Западът не би трябвало да има монопол върху нуклеарните оръжия. Британските разследващи служби арестуват Фукс през 1950 година Разпитите са извършени под напън, само че той не споделя нито дума за Юджийн. След девет години в пандиза физикът ще продължи да се занимава с просвета в Германска демократична република.

Информацията, получена от Юджийн, е високо оценена от руските учени. Академик Игор Курчатов счита приноса на разузнаването и науката за основаването на руската атомна бомба за еднакъв. Самият Феклисов е уверен, че получената информация единствено форсира процеса.

" Най-надеждната и обещаваща научно-техническа информация става потребна единствено когато попадне на плодородна почва, когато се разбере нейното значение. Това се случи с информацията за атомните оръжия ", твърди Феклисов.

Възможното експлоадиране на трета международна война е предотвратено. Първият нуклеарен опит на Съюз на съветските социалистически републики на полигона Семипалатинск през 1949 година дефинитивно осуетява проектите “Троян ” и “Дропшот ”, които плануват унищожаването на руските градове с атомно оръжие.

Освен това Феклисов съумява да рапортува на Москва за скришен английско-американски отчет за експлоадирането на война против Съюз на съветските социалистически републики и основаването на бази на НАТО в Европа.

Когато дипломацията се провали

Във Вашингтон, тъкмо против Белия дом, ресторант “Осидентал ” работи повече от 100 години. Всеки, който го посещава, обръща внимание на масата в дъното на залата. Не се разграничава от останалите, с едно изключение - златна плоча на стената наоколо.

" По време на напрегнатия интервал на кубинската рецесия мистериозният съветски " господин X " беседва на тази маса с кореспондента на ABC Джон Скали. Въз основа на тази среща опасността от нуклеарна война беше предотвратена ", гласи надписът.

„ Мистър Х “ е Александър Феклисов, само че светът не схваща незабавно за това. Първо на Запад, когато медиите научават, че тази мистериозна персона е някакъв руски посланик Фомин. Истинското име на героя е разкрито в Русия едвам през 90-те години.

Фомин е псевдонимът на Феклисов от 1960 до 1964 година, когато той управлява руската станция във Вашингтон и публично е вписан като консултант в посолството на Съюз на съветските социалистически републики. Той развива другарски връзки със Скали.

" Беше известно, че Скали е непосредствен до американското управление. Чрез държавния секретар той се свърза непосредствено с братята Кенеди ", спомня си шефът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Семичастни.

Според самия Феклисов Белият дом също е знаел, че Фомин е резидент на руското разузнаване. Няколко месеца преди събитията той е публикуван от изменник. На 22 октомври 1962 година закуската със Скали трябваше да бъде както нормално. Но всичко стана друго.

Журналистът упреква Хрушчов в нападателен курс към Съединените щати и надменно отношение към Кенеди. Феклисов възрази: настроенията в Кремъл са напълно други и държавното управление има високо мнение за американския президент.

Познавайки позицията на своя събеседник, Феклисов споделя, че експанзията против Куба ще докара до тежки последствия и боен отговор от Москва не може да бъде избегнат. Той поема огромен риск - за подобен диалог би трябвало позволение от горната страна. Въпреки това разузнавачът приказва решително и твърдо.

" Знаеш ли, Джон, когато лавина от хиляди руски танкове тръгне в борба и щурмова авиация нападна от въздуха на ниско равнище, те ще унищожат всичко по пътя си. В допълнение, войските на Германска демократична република ще поддържат настъпателните дейности на Съветски дивизии Мисля, че е малко евентуално да „ Ще отнеме повече от 24 часа, с цел да пречупи съпротивата на американските, английските, френските гарнизони и да превземе Западен Берлин “, изясни той на Скали.

Американецът видя това и моли Феклисов да гледа телевизионното послание на Кенеди вечерта. Скоро Скали предава наличието на диалога в Белия дом. В ефир президентът потвърждава съществуването на руски нуклеарни ракети в Куба и разгласи обсада на острова.

Решителна самодейност

На идната среща Скали беседва с Феклисов от името на президента. Вашингтон предлага да вдигне блокадата и даде обещание да не нахлува в Куба в подмяна на премахването на руските бойни глави под наблюдението на Организация на обединените нации.

Феклисов означи, че би било по-справедливо, в случай че под наблюдението на интернационалните наблюдаващи Съединени американски щати изтеглят войските си от Флорида, с цел да се уверят, че няма планове за интервенция. Американецът изясни, че решението ще отнеме време и желае предлагането да бъде предадено на Москва допустимо най-скоро.

Феклисов се обръща към дипломат Анатолий Добринин с молба да изпрати съответната депеша. Дипломатът отказал - нямал пълномощия да договаря. Тогава разузнавачът поема самодейността и самичък изпрати шифроването през Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

" Отношенията сред съветника Фомин и посланика в Съединените щати Добринин, който е откровено почитан в света на дипломацията, са специфична публикация. Не постоянно и не на всички места връзките сред ръководителя на дипломатическата задача и резидента на разузнаването се развиват безпрепятствено. Нито един път, наблягам, нито един път във всичките ни многочислени срещи Александър Семьонович не употребява хули “, отбелязва историкът на разузнаването Николай Долгополов.

Съобщението идва непосредствено при Хрушчов, само че с шест часа забавяне. През това време всеки случай в Карибския залив може да докара до необратими последствия. Получава се. Последва позитивен отговор от Кремъл. Каналът Скали-Фомин спиря войната.

Седмица по-късно Феклисов и Скали отпразнуваха края на рецесията в един от френските заведения за хранене във Вашингтон. Журналистът за своя сметка черпи руския шпионин с най-хубавите виновност. Прессекретарят на Белия дом Пиер Селинджър отбелязва в записките си, че самодейността за великодушната признателност на Фомин идва персонално от Кенеди.

„ Кризата беше позволена от Кенеди и Хрушчов, а ние сме „ дребни “. Този диалог, който се организира в ресторант “Осидентал ”, даде подтик на нуждата от бързо преустановяване на търсенето на спокойно решение “, спомня си Феклисов. десетилетия по-късно.

Две години след рецесията Феклисов се завръща в Съюз на съветските социалистически републики и прекарва идващите 10 години, преподавайки в Института на Червеното знаме на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) (сега Академия за външно разузнаване). През 1974 година, след 35 години работа, 15 от които в чужбина, той се пенсионира.

През 1996 година Феклисов получава званието Герой на Русия. Но не за разрешаване на кубинската ракетна рецесия, а за информация за нуклеарния план. Разузнавачът посвещава последните години от живота си на писане на записки. На годишнината от именитата среща със Скали, 26 октомври 2007 година, Александър Семенович умира на 93.

Полковник Феклисов живее сложен и кондензиран живот. И постоянно съм вярвал, че същинският шпионин би трябвало да бъде съдбоносен, заслужен и изцяло предан на работа родолюбец. Точно подобен е той.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9499Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед15526Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед11090Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед14231 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед20916Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед378815Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед162344Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126293Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118398Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед93729Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев36642 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР