Куба днес почита скромно паметта на Фидел Кастро една година

...
Куба днес почита скромно паметта на Фидел Кастро една година
Коментари Харесай

Куба почита паметта на Фидел Кастро

Куба през днешния ден уважава непретенциозно паметта на Фидел Кастро една година след кончината му, обърнала към този момент взор към историческия преход, който ще постави завършек на шест десетилетия ръководство на братята Кастро, съобщи Франс прес.

По-малкият му брат Раул Кастро разгласи, че в края на февруари 2018 година ще съобщи властта на началник от новото потомство.

Фидел Кастро умря преди една година на 90-годишна възраст. Не е планувана никаква всеобща гала в памет на тази бележита фигура от Студената война.

В Хавана довечера ще има бдение пред университета. Властите не са удостоверили дали в него ще взе участие Раул Кастро поради предстоящото му посещаване в Сантяго де Куба, в югоизточната част на острова, където е положен прахът на по-големия му брат.

От една седмица в цялата страна се провеждат политически и културни събития, с цел да се означи годишнината от "физическата гибел " на бащата на кубинската гражданска война. Тази публична терминология цели да покаже, че въпреки да не е измежду живите, той участва в мозъците на генерации кубинци, които са познавали единствено него, отбелязва Агенция Франс Прес.

Навсякъде в страната, въпреки да няма нито една негова скулптура, нито една улица на негово име, както самият той е поискал, през последните дни могат да се видят пана и надписи по стените, които гласят "Да живее Фидел " и "Ние сме Фидел ".

Държавното радио и публичната телевизия излъчват новия хим в негова прослава "Лаври и маслина ", изпълняван от известния кубински артист Раул Торес.

Тази заран формалните печатни издания разгласиха на първа страница черно-бели огромни портрети на Фидел Кастро.

"Почти всичко, което имаме, го изискуем на него, на неговите идеали ", разчувствуван споделя пред Агенция Франс Прес 24-годишният студент по медицина Пабло Самора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР