кскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в

...
кскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в
Коментари Харесай

Заради грешка: Жена остана без помощ за безработица

кскурзовод от Бургас към този момент втори месец върви от институция в институция, с цел да потвърди, че има нужния брой направени дни, които да ѝ подсигуряват обезщетение при безработица.

София Пенева подала документи за парична помощ при започване на октомври месец, само че поради неточност в трудовата ѝ брошура, от НОИ-Бургас отказали да я включат в листата на имащите право. Жената твърди, че макар писмата, които писала, все още няма съответен отговор, а срокът за обжалване на отхвърли на обществената институция изтича, описват в предаването

"Подадох си документите на 5 октомври в Бюрото по труда, с цел да се записвам като безработна. Изчислихме с моя колежка, че имам тъкмо 12 месеца и имам право на обезщетение. Получих отвод след към 2 седмици и направих несъгласие. Отказват ми и повторно, тъй като имам непълен трудов стаж в границите на 18 месеца. Не ми доближава един единствен ден ", споделя София.

Добавя, че при овакантяване на едната си работа вместо в трудовата брошура да има написан един месец – има един месец и един ден. Този ден е разполагаем в трудовата брошура, само че не и в документите на Национален осигурителен институт.

"Ако знаехме за този ден, допускам, че работодателят ми щеше да направи жест и да ме води на работа още един или два дни, с цел да мога да получа помощ ", споделя още София.

"Една от служителките на Национален осигурителен институт ми сподели, че въпреки всичко ще оцелея. Положението е тежко за всички, само че ние екскурзоводите не сме обезщетени по никакъв метод ", сподели тя.

"Право на обезщетение имат избрани лица, отговарящи на дадени критерии. Ако дамата счита, че някой от работодателите ѝ е позволил неточност, то ние бихме могли да правим инспекция ", споделя Велка Тодорова, Национален осигурителен институт.

Повече по тематиката вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР