Ксилитол /Xylit/ представлява белезникав прах, който се отличава със своята

...
Ксилитол /Xylit/ представлява белезникав прах, който се отличава със своята
Коментари Харесай

Какво е ксилитол?

Ксилитол /Xylit/ съставлява белезникав прахуляк, който се отличава със своята кристална конструкция. Ксилитол е прочут още с наименованията Xylitol и Е967. Не има някаква особена миризма, само че пък за сметка на това има блудкав усет, който прилича този на захарта.

Всъщност това негово качество го прави известно вещество, защото постоянно се използва като еквивалент на захарта, а също и в някои лекарства, спрейове за гърло, вода за уста и паста за зъби. С негова помощ се подслаждат и храни.

При досег с езика ксилитол оставя характерно чувство за хладнина. Ксилитол се разтваря сполучливо във вода. Не толкоз добре се разтваря в етилен и оцетна киселина. Но пък се оказва резистентен през киселини и нагряване. Ксилитолът се среща в живата природа. Той е открит във влакнести зеленчуци и плодове. Според експертите се среща още в кочаните на царевицата, а също и в дървета като брезата.

Ксилитолът е желан еквивалент на захарта, защото не въздейства на равнището на глюкозата в кръвта. Това го прави подобаващ за хора, страдащи от диабет, а също и такива, които се пробват да понижат тежестта си. Той се смята за безопасен и е подсилен от органи като Научния комитет по храните към Европейския съюз. Ксилитът е утвърден и от FDA (Американската федерация за надзор над храните и лекарствата).

Употреба на ксилитол

 Паста за зъби

Ксилитолът е вещество, което безспорно се цени най-вече в хранително-вкусовата индустрия. Благодарение на него могат да се създават куп сладки изкушения, които в случай че се подготвят със захар, ще бъдат недостъпни за диабетици и хора с наднормено тегло. Ксилитолът придава сладостен усет на редица бонбони и дъвки.

Влага се при печива като бисквити, кексове, вафли, шоколади, сладоледи, кремове и други Използва се за укрепване сладостта на плодови и зърнени десерти. Приложението му обаче не завършва единствено дотук. Употребява се и за овкусяване на сосове, майонеза, кетчуп, горчица. Може да участва и в някои колбаси, кренвирши и наденици. Той се употребява още за овкусяване на топли питиета и шейкове.

Ксилитолът е добре прочут и на фармацевтите. Той се включва в разнообразни лекарства, витамини, хранителни добавки, разтвори и сиропи. Освен това Е967 се използва и при изработката на гелове, които да успокояват венците на бебетата, до момента в който трае никненето на първите зъбки.

Дневна доза ксилитол

Ксилитолът е вещество, което неведнъж е било подлагано на опити. Все отново учените са разкрили, че възрастните не би трябвало да одобряват повече от 50 грама ксилитол дневно. Малчуганите пък не трябва да прескачат границата от 20 грама дневно.

Ползи от ксилитол

Съществуват отзиви, че ксилитолът е безопасен и даже потребен. Специалистите означават, че приемът му намалява с цели 80 % риска от кариес. Освен това веществото дейно се бори с кариозни развой. Ксилитолът повлиява бактериите, намиращи се в устната празнина и пречи на тяхното развиване и размножаване. Употребата на ксилитол води до понижаване на зъбния налеп, който е провинен за образуването на зъбен камък в устата.

 Дъвки с ксилитол

Изследванията демонстрират още, че регулярното приемане на ксилитол подтиква производството на слюнка и покачва нейните защитни свойства. По думите на учените дъвките с ксилитол са потребни, така могат да попречат и на появяването на ушни инфекции.

Оказва се също по този начин, че приемът на ксилитол укрепва имунната система, защищава от хронични дегенеративни болести и даже работи подмладяващо. Веществото има свойството да потиска нездравословни бактерии, в това число и такива, които предизвикват неприятен мирис, язви и рак на стомаха.

Опити с плъхове, приемащи ксилитол с храната си, демонстрират, че Е967 предотвратява отслабването на костите и даже усилва тяхната компактност. Това дава съображение на учените, да считат, че веществото може да се употребява при произвеждане на препарати за лекуване на остеопороза.

Тъй като гликемичният показател на ксилитол възлиза на 8.5, той не повлиява равнищата на кръвната захар. Ето за какво можем да заключим, че най-голяма изгода от продукта имат хората, чиито организъм е сензитивен към приема на захар.

Вреди от ксилитол

Въпреки че ксилитолът се счита за безопасен, когато се приема в дребни количества, той може да се окаже наш зложелател. Прекомерната и засилена приложимост на веществото може да аргументи газове, гадене, болки в стомаха, повръщане.

Не е изключено също по този начин някои хора да са алергични към него. Ето за какво към потреблението му би трябвало да се подходи с внимание. В единични случи са се следили реакции като обриви, сърбежи, парене и инфектиране в устната празнина.

Не можем да не споменем и още един факт по отношение на ксилитола. Някои учени са на мнение, че засиленият банкет на Е967 може да стане причина за повява на туморни формирания в тялото след прочут интервал от време.

Така че родителите би трябвало зорко да наблюдават за съществуване на ксилитол в лакомствата, които малчуганите им похапват. Такива хранителни произведения не трябва да се дават и на домашни любимци, защото някои от тях не биха понесли добре веществото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР