Ксеркс I, известен също като Ксеркс Велики (името му от

...
Ксеркс I, известен също като Ксеркс Велики (името му от
Коментари Харесай

Ксеркс I – “Герой сред царете“

Ксеркс I, прочут също като Ксеркс Велики (името му от персийски значи „ воин измежду царете “ или „ героичният цар “), е персийски цар от династията на Ахеменидите. Официалната му купа била „ shahanshah ”, което въпреки нормално да се превежда като „ император “, в действителност значи „ цар на царете “. Самото име „ Ксеркс “ е гръцката версия на персийското му име „ Khshayarsa ”.

Майката на Ксеркс I е Атоса, щерка на Кир Велики (основателят на династията на Ахеменидите) и Ксеркс I бил признат като популярен цар, още преди да се наложи да потвърди себе си по какъвто и да е метод. Ксеркс I е уважаван поради многочислените си строителни планове в цялата империя, само че е най-добре запомнен с всеобщата експедиция, която предвожда против Гърция през 480 г.пр.н.е, която съгласно Херодот, се състояла от най-голямата и най-добре оборудвана бойна мощ, употребена досега.

Ксеркс I

Ксеркс I бил наследник на Дарий I, който в опит да накаже Атина поради поддръжката ѝ в протеста на йонийските градове против персийското ръководство, нахлува в Гърция през 492 г.пр.н.е. Персите са победени от гърците, а Дарий I умира през 486 г.пр.н.е, преди да успее да осъществя ново нахлуване. Така достойнството се паднала на сина му Ксеркс I, който трябвало да извърши желанията на татко си.

Ксеркс I не бил първороден наследник на Дарий I, само че бил първият му наследник от брака му с Атоса и бил определен за правоприемник на трона. След гибелта на Дарий I, полубрата на Ксеркс I – Артабазенес изискал да се възкачи на трона, само че не съумява, защото майка му била елементарна жена, а тази на Ксеркс I била дъщерята на самия Кир Велики.

Ксеркс I се дами за принцеса Аместрис, която ражда синовете му Дарий, Хистасп, Артаксеркс I, Ахаменес и дъщерите му Амитис и Родогуна. След възкачването му на трона, неговият пълководец на армията и братовчед Мардоний се пробва да убеди Ксеркс I да нападне Гърция. Неговите претекстове били прекомерно персонални, защото се надявал да стане сатрап на превзетите територии. Съветникът и чичо на Ксеркс I Артабан се опитвал да го убеди да се откаже от тази офанзива, само че причините на Мардоний надвиват. Въпреки това, имало доста въпроси, които трябвало да бъдат взети под внимание.

Битките с гърците

След като открива мир в империята си, Ксеркс I още веднъж насочва вниманието си към Гърция. Той прекарва 4 години в събиране на оръжия и хора, които да обезпечат успеха му. Според Херодот, армията на Ксеркс I се състояла от над 2 милиона мъже и 4000 кораба. Гърците съумели да активизират силите си, само че в борбите при Артемизия и Термопилите персите побеждават и те нахлуват в Атина при първата отдадена опция. Ксеркс I бил толкоз ядосан от съпротивата на Атина, че изгаря града – акт, за който по-късно той твърди, че единственото нещо, за което съжалява.

Битката при Саламин

На този стадий гърците, които изоставили Атина, събирали силите си, а флотата им била в пролива Саламис. Ксеркс I се допитва до всички свои съветници, които го твърдят, че би трябвало да стартира борба по море. Единствено Артемизия I посъветвала Ксеркс I да не прави нищо, с изключение на да остави гърците на това място, до момента в който запасите им се изчерпат. Макар че почита Артемизия I, Ксеркс I приема съвета на болшинството и атакува.

Артемизия I

Битката при Саламис е злополучие за персийския флот. След загубата Ксеркс I още веднъж се поучава с Артемизия I, която му споделя, че той би трябвало да се върне вкъщи и да одобри предлагането на Мардоний да остане и да надвие гърците от името на царя. Този път Ксеркс I приема съвета и оставя Мардоний да продължи войната. Той обаче е погубен през идната година в борбата при Платея. След неговата гибел упоритостите на Ксеркс I за подчинение на Гърция са унищожени.

Строителство и гибел

У дома Ксеркс I се концентрира върху това да построи повече на брой и по-големи монументи и здания от тези на татко му. За да извърши това, той изчерпа царската съкровищница. Ксеркс I построява пътища в цялата империя, като най-известният от тях е Кралският път, по който се предавали известия. След това Ксеркс I отделя време и средства за разширение градовете Суза и Персеполис.

Макар че дворецът на татко му Дарий към момента бил здрав, Ксеркс I стартира да строи още по-сложен и огромен обект, като заповядва построяването на „ Залата със стоте колони “. Всичко това било прекомерно скъпо и в последна сметка Ксеркс I усилва налозите на народа. Той не вижда казуса и продължава да построява по-скъпи и по-скъпи неща – акт, който по-късно отбелязва началото на упадъка на империята на Ахеменидите.

Ксеркс I обичал дамите и в даден миг се влюбва в брачната половинка на брат си Масистес. Когато тя му отхвърля, Ксеркс I взема решение да омъжи сина си Дарий за дъщерята на Масистес – Артаинте, надявайки се, че по този начин ще се приближи до брачната половинка на брат си. Но когато вижда Артаинте, той се влюбва в нея, а тя се съгласява да бъде негова държанка.

По това време брачната половинка на Ксеркс I му ушива красива пелерина, която той носел на всички места. Артаинте се влюбила в наметката и поискала Ксеркс I да ѝ я подари. Той ѝ споделил, че тя може да изиска всичко друго, само че не и наметката, страхувайки се, че в случай че я даде на Артаинте, неговата брачна половинка ще разбере за аферата им. Артаинте отхвърля и в последна сметка Ксеркс I ѝ подарява наметката си.

Както се страхувал, брачната половинка му научава за аферата им и взема решение да отмъсти не на Артаинте, а на майка ѝ, тъй като не е могла да отгледа почтена щерка. По време на банкета Тутка, който се провеждал всяка година и на който царят и царицата давали дарове на гостите, брачната половинка на Ксеркс I поискала за подарък майката на Артаинте. Според Херодот, царицата отрязала гърдите на майката на Артаинте, по-късно отрязала носа, ушите, устните и езика ѝ и я върнала назад вкъщи изцяло осакатена. Когато вижда това, Масистес стартира протест против Ксеркс I, само че царят убива брат си, синовете му и всички, взели участие в протеста.

Ксеркс I е погубен от своя чиновник Артабан (не чичо му), който също убива и сина му Дарий. След това другият му наследник Артаксеркс I убива Артабан, възкачва се на трона и приключва великите строителни проекти на татко си Ксеркс I.

 

 

Източник: ancient.eu

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР