Крутите уволнения в горския сектор бяха последвани от бурни реакции

...
Крутите уволнения в горския сектор бяха последвани от бурни реакции
Коментари Харесай

Институциите: Един проблем, много реакции за горските уволнения

Крутите уволнения в горския бранш бяха последвани от бурни реакции в обществото, клонящи от „ Осанна “ до „ Разпни го “. Причината е, че в държавните горски предприятия е съсредоточен голям запас и големи ползи – на работещите в тях и околните им, на компаниите, които вършат бизнес с тях, на някогашни уволнени, неудовлетворени и т. н.

Но още по-интересна реакция на тези уволнения е тази на институциите – съдилищата и Агенцията по вписванията, под чийто надзор е Търговският указател, без значение едни от други. В резултат на другите им решения към днешна дата в доста от огромните горски предприятия има повтаряне на управленията – едните са недоуволнени, другите – недоназначени.

На процедура съвсем във всички държавни горски предприятия новите не са изцяло законни. Уволнените апелират освобождението си пред съда. Банката не може да даде на новите спесимен, а без него те не са в положение да правят разплащания по контракти, ДДС-та, заплати. Агенцията за публични поръчки няма по какъв начин да им даде достъп като възложители, с цел да разгласяват обявления и известия. Всичко това значи проблеми, а евентуално и наказания отсега нататък.

Припомняме, че Окръжният съд в Смолян отхвърли да впише измененията в управлението на Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП). Производството е било формирано по молба на досегашния му началник инж. Ботьо Арабаджиев, защото е обжалвал заповедта на земеделския министър проф. доктор Христо Бозуков пред Административен съд - София, с  която го освобождава от служба шеф и член на Управителния съвет. 

От съда Арабаджиев е изискал да спре регистърното произвеждане и в частта регистриране назначението на инж. Здравко Бакалов за шеф и член на УС до осъществяване на конкурс.

 



 

Определението на съда обаче е объркващо. С него се стопира регистърното произвеждане по освобождението му, само че не се стопира вписването на новоназначения Бакалов. В последна сметка Бакалов не е вписан, в Търговския указател (ТР) се води като шеф Арабаджиев. Предприятието обаче се управлява от Бакалов.

Сходна е обстановката и с другия уволнен – Венцислав Чолаков. Той също има подадена тъжба в Апелативен съд – София, против заповедта на земеделския министър за освобождението му като член на УС – представител на страната. От Окръжния съд в Смолян той е изискал да се спре вписването на своето освобождение, както и на назначението на Александър Нейчев за член на УС до осъществяване на конкурс. Съдът обаче стопира единствено вписването на освободения, а отхвърля настояването да се спре вписването на новоназначения Нейчев.

Така ЮЦДП се оказва с по двама шефове и с по двама представители на страната в УС, само че всички те са във висящо състояние. За третия член на Управителния съвет – уволненият Николай Янчев и новоназначената Николина Чолакова, не е оповестено в ТР мнение, а единствено заповедта на министъра за промяната на единия с другия.

Заповедите на министър Бозуков за промяна на цялото управление на Южноцентралното държавно дружество са факт, което значи, че тандемът Арабаджиев, Янчев и Чолаков са вън от него. Новоназначеният екип пък – Бакалов, Нейчев и Чолакова, са в сдружението, само че нито един от тримата не е вписан в Търговския указател. 

В Североизточното държавно дружество (СИДП) – Шумен, уволнените са шефът инж. Веселин Нинов и членовете на УС Бейзат Яхя и Андрей Неделчев. На тяхно място са назначени инж. Ради Иванов – за шеф, Кръстьо Петков и Веселин Пенчев за членове на УС.

Яхя и Неделчев апелират заповедите си за избавление. Нинов – не. Следва отвод на служителя в Търговския указател да впише измененията с претекстове, че „ според императивната наредба на член 21, алинея 1 от Закона за обществените предприятия (ЗПП) всички членове на органите за ръководство и надзор се избират и  назначават след осъществяване на конкурс. Хипотезата за предварително преустановяване на контракт за ръководство и подписване на подобен с друго лице до провеждането на  конкурс за избор и  назначение на шеф, е планувана в наредбата член 70, алинея 2 от Правилника за ползва не на  ЗПП,  само че по повод на  общински обществени предприятия “.

 



 

Паралелно с това излизат и определенията на Окръжния съд в Шумен, с които се стопира регистърното произвеждане по освобождението на Андрей Неделчев и Бейзат Яхя, само че не се стопира вписването на Веселин Пенчев и Кръстьо Петков.

Излиза, че СИДП е с 4-ма членове на УС, тъй като двамата от тях са с контракти за ръководство, само че не са вписани. Другите двама пък са със заповеди за освобождение, само че за тях има отвод да бъдат вписани в Търговския указател.

Интересен е и въпросът със промяната на шефа Иванов с Нинов, който не е обжалвал. Стига се до такава степен, че Иванов праща Обяснителна бележка пред Търговския указател, в която написа, че отводът е незаконосъобразен и дава съответните причини в поддръжка на това изказване.  

Впоследствие, на 22-ри юни, Ради Иванов е вписан като нов шеф. Уволнените Яхя и Неделчев са към момента са в екипа му, само че единствено съгласно ТР. Те са в правосъдна процедура, с която целят да потвърдят, че уволнението им е непозволено.
 Христо Бозуков: Към момента всички горски предприятия са на загуба Христо Бозуков: Към момента всички горски предприятия са на загуба
Причината за уволнението на шефовете на горските стопанства са финансови загуби. Това сподели в „ Лице в лице “ по БТВ служебния...

В Северозападно държавно дружество (СЗДП) – Враца, уволнените са инж. Цветко Цветков като шеф, Диана Иванчева и Деян Бенински като членове на УС. На тяхно място са назначени инж. Веселин Нинов за шеф, Иван Ташков и Славей Тоширов за членове на УС. Следва отвод от ТР за регистриране на измененията. Мотивът е еднакъв като случая с Шумен.

От Агенцията по вписванията разясняват следното: „ Както е маркирано и в цитираните заповеди, според императивната наредба на член 21, алинея 1 от Закона за обществените предприятия /ЗПП/, всички членове на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия се избират и назначават след осъществяване на конкурс. Условията и  редът за осъществяване на състезанието се уреждат в правилника за използване на закона (ППЗПП). Единственото изключение от това предписание се съдържа в член 70, алинея 2 от ППЗПП, където е планувано, че при положение на предварително преустановяване на  контракт за възлагане на ръководството и контрола на общинско обществено дружество с член на негов едноличен или групов орган на  ръководство и надзор общинският съвет може краткотрайно, до провеждането на конкурс, само че за период не по-дълъг от 6 месеца, да избере нов член на  този орган и без предхождаща избора конкурсна процедура. Видно от изложеното, законодателят позволява изключение от общото предписание за  назначение на едноличен директорски орган или член на групов орган на ръководство след извършена конкурсна процедура, само че единствено по  отношение на общинско обществено дружество и то единствено за избран в ППЗПП оптимален 6-месечен период “. 

 



 

Паралелно с това определението на Окръжния съд във Враца е за прекъсване на регистърното произвеждане по регистриране на измененията в партидата на СЗИД - Враца, касаещо както заличаването на Цвятко Цветков, по този начин и вписването на новоназначения Веселин Нинов. Абсолютно същото е определението за уволнените Иванчева и Бенински и техните наследници на постовете – Тоширов и Ташков. Тоест, тук не се получава позволеното в другите предприятия двувластие.
 Отказаха да впишат в комерсиалния указател новите горски шефове на Враца Отказаха да впишат в комерсиалния указател новите горски шефове на Враца
Служебният министър на земеделието и храните и горите - Христо Бозуков издаде заповеди за освобождение на шефа и членовете на Упр...

След всичко това Нинов подава тъжба посредством Агенцията по вписванията до Окръжния съд във Враца против отхвърли на Търговския указател да впише измененията. На 14-ти юни жалбата му е изпратена до Окръжния съд.  

В Югоизточното държавно дружество (ЮИДП) – Сливен, уволнен е инж. Георги Йорданов като шеф на 3-ти юни и на негово място е назначен инж. Димчо Радев. Вписването на смяната е реалност шест дни по-късно.

По-рано, на 4-ти юни, ТР отхвърля да впише Радев с претекст, че не е минал конкурс.  „ По отношение на Димчо Динев Радев не са изпълнени условията на Закона за обществените предприятия (ЗПП) и Правилника за използване на ЗПП за проведена  конкурсна процедура.  Заявителят следва да има поради, че ПЕЙЧО ИВАНОВ ВЪРБАНОВ предстои на изтриване от  Търговския указател поради настъпилата гибел, само че за вписването на Димчо Динев Радев е  належащо да бъдат показани доказателства, че са спазени условията на ЗПП и ППЗПП и е  извършен конкурс “, се сочи в отхвърли.

 



 
 Официално: Смениха директорката на Агенцията по вписванията Официално: Смениха директорката на Агенцията по вписванията
Габриела Козарева към този момент не е шеф на Агенцията по вписванията. Това стана заяви правосъдният министър Янаки Стоилов. На нейно мяст...

Последвала е обяснителна бележка от Радев, че длъжностното лице, разгледало заявката, излиза отвън рамките на предоставената му от закона подготвеност – да изследва налице ли е извършена конкурсна процедура. Според обяснението на никое място в законодателството не се изисква документ за извършен конкурс, с цел да се впише смяна в обществено дружество.

Определението на Окръжния съд в Сливен по молбата от Георги Йорданов от 9-ти юни е, че стопира регистърното произвеждане за регистриране на освобождението му до момента в който Административният съд в София град излезе с влезнал в действие правосъден акт. Въпреки това, Радев е вписан като нов шеф.

На 16-ти юни е назначен Теодор Тодоров за член на УС и към днешна дата заповедта за това е в развой на обработка в ТР. Георги Йорданов обаче още не е премахнат като член на УС, а единствено като шеф.

В Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) – Благоевград, Мария Маринова и Ваня Каменова като членове на УС са сменени с Мария Катранджиева и Петър Петров без никакви проблеми. На 11-ти юни вписването е реалност. 

В Северноцентралното държавно дружество (СЦДП) – Благоевград. цоц. доктор Георги Костов и Иван Степанов са сменени като членове на УС със Станислава Генова и Диляна Пиронкова. 

Костов се обръща към Окръжния съд в Благоевград, с цел да спре смяната, която касае неговото изтриване и вписването на Диляна Пиронкова. Определението е, че се стопира регистърното произвеждане за неговото освобождение, само че не и за назначението на Пиронкова.    

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР