Крушата и нейните лечебни свойства са известни още от древни

...
Крушата и нейните лечебни свойства са известни още от древни
Коментари Харесай

Крушата и нейните лечебни свойства

Крушата и нейните лечебни свойства са известни още от антични времена. Печените круши са се употребявали за лечение на храносмилателни разстройства и за подсилване на сърцето.

Плодът съдържа богат набор от енергийни субстанции. Съдържа най-много фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и характерният усет на плода.

При самото узряване количеството на захарите и пектина се усилва, а на киселините понижава. Крушата също по този начин е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е съществуването на калий. Енергийната стойност в 100 г сладостен плод е 45 калории.

Крушата подкрепя перисталтиката на червата и усъвършенства храносмилането. Омекналите плодове имат разхлабващо деяние, само че някои диворастящи растения пък имат противоположен запичащ резултат. Не би трябвало и да се прекалява с потреблението на този плод. Голямото количество може да провокира отичане на корема и гадене.

Крушата е потребна при чернодробно-жлъчни болести и за възбуждане на стомашната секреция.

 Вкусни круши

Сладките плодове имат диуретично деяние и също по този начин са потребни при възпаления на отделителната система и камъни в бъбреците.

Богатото наличие на пектини, витамини, захари и минерали подкрепя действието на жлезите с вътрешна секреция, работи успокояващо на нервната система и възстановява кръвното налягане.

Крушите се употребяват и като профилактично средство при Базедова болест, заради съществуването на йод в тях. В националната медицина плода се употребява като средство срещу кашлица, при зной, при бронхити и белодробна туберкулоза. При възпалено гърло доста добър резултат има приемането на свеж сок от круши. При фибрилни положения и утоляване на жаждата се употребява запарка от сушени плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР