КРОСС/ Джойслин Бенет разказа как ВТВ Капитал е скрила участието

...
КРОСС/ Джойслин Бенет разказа как ВТВ Капитал е скрила участието
Коментари Харесай

Свидетелка по делото за Vivacom издаде инвестиционния банкер от ВТВ Соловьов

КРОСС/ Джойслин Бенет описа по какъв начин ВТВ Капитал е скрила присъединяване си в аукциона по продажбата на най-големия български телеком

В британския съд основният очевидец Джойслин Бенет даде сензационни показания по тази причина, че ВТБ Капитал е прикрила присъединяване си аукциона по продажбата на най-големия български телекомуникационен оператор Vivacom.

Компаниите Empreno (BVI) и LICT (Люксембург), принадлежащи на съветския предприемач Дмитрий Косарев, от 2016-та година оспорват в Търговския съд на Англия и Уелс договорката за Виваком, в която ВТБ Капитал продава сама на себе си компанията, освен това на извънредно занижени стойности. Всъщност посредством фиктивни финансови интервенции са присвоени активи на сдружението на стойност към 1 милиарда $ от топ мениджърите на английското дъщерно сдружение на съветската държавна банка ВТБ - Юрий Соловьев и Алексей Яковицки, считат ищците.

Припомняме, че телекомът Vivacom беше продаден пред ноември 2015 година за 330 милиона евро. Макар цената на мобилния оператор да е в пъти повече. Компанията бе добита от българския предприемач Спас Русев. Но зад цялата договорка стои ВТБ Капитал.

През февруари 2016-та година акционерът на Виваком Дмитрий Косарев подава иск в Лондон против английското дъщерно сдружение ВТБ Капитал за „ нелегално придобиване и продажбата на Виваком на занижени цени ". По данни на ищците акциите на българския телеком са изкупени от люксембурската VivaTelecom, която се оглавява от някой си Спас Русев, само че юридически е благосъстоятелност на консорциум от вложители, в това число ВТБ Капитал. Ищците смятат продажбата за машинация и претендират акциите или тяхната равноценност да бъдат върнати на V2. Представител на акционера Косарев прави оценка загубите в размер на не по-малко от 250 милиона евро.
През април 2018-та година компанията V2 още веднъж подава иск в британски съд против компанията Viva Telecom, която е индиректен собственик на българския мобилен оператор Виваком. Исканията са както и преди: връщането на акциите на оператора Vivacom или възобновяване на тяхната стойност. Очевидно е, че повторното деяние във Върховния съд на Лондон може да бъде по-успешно за ищците, а съветската държавна банка ВТБ е застрашена да загуби стотици милиони долари.

Ключовият очевидец
На 14 май 2019 година, в хода навън съвещание в Търговския съд на Англия и Уелс по това дело се причисляват нови сензационни доказателства - свидетелските показания на Джойслин Бенет.

Джойслин Бенет - гражданка на Съединени американски щати, непрекъснато пребиваваща в Швейцария, е шеф на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания се занимава с професионално ръководство на активите на голям брой тръстове и работи за разнообразни клиенти, включително и за подробно законспирираните дъщерни сдружения на ВТК Капитал. Свидетелските показания на госпожа Бенет удостоверяват опасенията на фирмите на ищците Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, бенефициент на които се явява Дмитрий Косарев. които бяха оповестени като част от продължаващия правосъден развой през 2016 година по отношение на така наречен „ търг " за продажбата на Vivacom, оповестява атенция Ройтерс.
По-специално, госпожа Бенет удостоверява измисления темперамент на „ търга ", извършен от ВТБ Капитал през 2015 година. Смисълът на аферата е: да се продаде телекомуникационния оператор, обвързван с ВТБ и неговите топ мениджъри на купувача - VivaTelecom (Люксембург) S.A. на доста занижена цена за незабавна препродажба на стратегически вложител, само че към този момент по пазарна цена.



Г-жа Бенет твърди също, че скандално известният български предприемач Спас Русев в тази договорка е бил медиатор на ВТБ Капитал, а също по този начин заради липса на средства е получил цялото належащо финансиране от банката.

„ Имам близки персонални връзки с господин Спас Русев и го познавам повече от 18 години, през които бях въвлечена и осведомена с другите му финансови афери като негов доверител и като шеф на разнообразни тръстове, настоящи в негов интерес и в ползите на фамилията му., Аз също по този начин имах близки персонални взаимоотношения с господин Русев по време на придобиването на Виваком ", декларира в съда Джойслин Бенет.

" ВТБ е трябвало да даде на господин Русев парите за присъединяване в аукциона по придобиването на Vivacom, тъй като господин Русев не можеше да си разреши това. ВТБ трябваше да финансира своето присъединяване, само че по подобен метод, че този факт да остане прикрит. ", споделя Бенет. „ Аз помня, че беше основана комплицирана конструкция, с цел да бъде прикрит обстоятелството, че зад господин Русев стои съветската държавна банка ВТБ. ", твърди тя.

Русев самичък е разказвал на Бенет, че ВТБ Капитал му е платил за „ интереса " му към телекомуникационната компания. „ Фактическият покупател на Vivacom беше «ВТБ Капитал», - сподели Джойслин Бенет. Показанията на Бенет разказват търга като „ неестествен развой ". Според Бенет Русев е бил убеден, че ще завоюва търга. „ Г-н Русев беше разчувствуван от договорката с Виваком. Това беше неговото избавление, което трябваше да го измъкне от затрудненото му финансово състояние. ", свидетелства Бенет.

„ По-специално си припомням по какъв начин той сподели, че ВТБ към този момент има покупател. Спомням си по какъв начин той се обърна към Deutsche Telecom и Orange... той ми се похвали, че те [Русев и неговите съветски партньори] ще купят Vivacom за към 330 млн. евро и ще го „ шитнат " за 1 милиарда евро - сподели Бенет.



Бенет даде на съда и копия от електронната си преписка със Спас Русев, която също разкрива каква е неговата роля в търга и удостоверява тесните му взаимоотношения с управлението на ВТБ Капитал. Например, на 7 август 2015 година Русев написа на Бенет: „ Аз съм в развой на договаряне на конструкция за придобиването на Vivacom-BTC. Разбира се, ВТБ имат някои ограничаващи условия, като да вземем за пример юрисдикцията, типа на компанията и снабдители на услуги, изключително за Люксембург... „, написа Русев.

Тези свидетелски показания и електронната преписка удостоверяват напълно желае в цялостния му размер, а представянето им в съда бележи началото на нов стадий в правосъдното произвеждане по " българската машинация " на топ мениджърите на ВТБ Капитал. Съдия Малдър намира за належащо да прочете на глас забележителна част от показанията на госпожа Бенет в намерено съвещание. Сега тези свидетелски показания са към този момент обществено притежание.

Разбойникът Соловьов
Инициатор на съмнителната договорка с Vivacom, на първо място е главата на ВТБ Капитал и първият зам.председател на ВТБ Юрий Соловьов с български съучастници. Именно с помощта на него държавният бюджет на България е ощетен най-малко с 300 милиона евро от продажбата на Виваком, които можеха да се окажат в джобовете на съветския топ управител, в случай че не беше намесата на Върховния съд в Лондон.
49-годишният Юрий Соловьов е роден в Улан Батор, почнал е като малък дилър в „ Инкомбанк ", а също по този начин е решавал неразбираеми въпроси в съветските дъщерни компании на „ Лемън Брадърс " и „ Дойче банк ". Отдавна и за непрекъснато живее в Лондон, а в Москва се връща основно по бизнес каузи.

Оказва се, че Соловьов е съпричастен освен към " българската машинация ", само че и към доста други съмнителни финансови интервенции на " ВТБ Капитал ", която има офиси в доста от международните финансови центрове. Така през същата 2016 година, когато избухва абсурдът към Vivacom, Комисията за търговия на стокови фючърси на Съединени американски щати предявява към ВТБ Банк и към капиталовата банка ВТБ Капитал обвинявания във фиктивни фючърсни покупко-продажби с рубла / $.
Както е посочено на уеб страницата на ведомството, от декември 2010 година до юни 2013 година ВТБ и ВТБ Капитал са сключили на Чикагската стокова борса над 100 търговски покупко-продажби на фючърсни контракти на стойност към Щатски долар 36 милиарда
Поради условията за финансова адекватност ВТБ не може да хеджира валутните си опасности посредством суапове на извънборсовия пазар, по тази причина първо трансферира валутния си риск към дъщерното сдружение на ВТБ Капитал посредством транзакции на Чикагската фондова борса. ВТБ Капитал от своя страна към този момент хеджира рисковете на извънборсовия пазар посредством суапове на по-благоприятни цени. Затова американската Комисия смята, че търговията с фючърси сред свързани банки е фиктивна и неконкурентна и ги задължава да платят санкция. В резултат на това Соловьов стартира да си сътрудничи с финансовия регулатор на Съединени американски щати, което единствено по себе си е неоправдателно, а ВТБ Капитал е платил минимална санкция от 5 млн. Долара. Този факт нанася мощна репутационна щета за съветската държавна банка на международните финансови пазари.

В същото това време ВТБ Капитал се оказа в центъра на още един корупционен скандал с скъпи бумаги в Мозамбик. Финансирайки военноморските сили на тази африканска страна, ВТБ, дружно с управлението на републиката, съумяха да привлекат вниманието на английските банкови регулатори и цялата западна преса, внасяйки стотици милиони долари в офшорни сметки.
Ненужна популярност на ВТБ Капитал донесе и обява в WallStreetJournal, която се появи в авторитетното издание през април 2016-та година. В нея създателят споделя по какъв начин ВТБ Капитал, финансирайки, както се твърди, придобиването на риболовни кораби от Мозамбик, в действителност съвсем утрои военната флота на тази страна. И в действителност тази флота трябваше да нарасне тридесет пъти, само че не се получи, защото по-голямата част от 500-те милиона $ заем, отпуснати от съветската заемна компания Ematum на Мозамбик в никакъв случай не доближиха до Мозамбик, а се изгубиха в офшорни сметки.

Оценка на управлението на Мозамбик и ВТБ Капитал даде главата на МВФ Кристин Лагард. Според нея заемите, за които ВТБ Капитал е не запомнила да спомене по време на издаването на облигации, са били предопределени за прикриване на корупцията. Това в действителност е един от главните мотиви международни финансисти да обвинят главата на ВТБ Капитал Юрий Соловьов, в корупция.
На последното Новогодишно корпоративно събиране на ВТБ в жанр " Междузвездни войни ", облечен в костюм на джедай, Юрий Соловьов изрече следното:
" Звездата на гибелта (американското министерство на финансите) неведнъж се е опитвала да сплаши Републиката (ВТБ Капитал) със наказания и да нанесе удари в цялата капиталова вселена. Но не се е родил още подобен Сит, комуто да се разкрие мъдростта на джедаите. И нашето мото е непроменено: Нека силата да бъде с нас! " Мисля, че с такива топ-мениджъри „ Планетата ВТБ " никаква Звезда на Смъртта не е в действителност страшна. "

Източник Руспрес, Превод: Радост Бочукова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР