Кризата заради коронавируса доведе до безпрецедентно намаляване на икономическата активност

...
Кризата заради коронавируса доведе до безпрецедентно намаляване на икономическата активност
Коментари Харесай

ЕК заделя 100 млрд. евро за запазване на работните места

Кризата поради ковид докара до невиждано понижаване на икономическата интензивност в Европейски Съюз

Европейската комисия (ЕК) ще сътвори инструмент за взаимност, наименуван SURE, на стойност 100 милиарда евро, който да помогне на служащите да запазят приходите си, а на предприятията - да оцелеят в изискванията на рецесията, подбудена от пандемията от ковид. Брюксел също по този начин предлага всички налични структурни фондове да се пренасочат към дейности в отговор на разпространяването на болестта. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и риболовците, както и най-нуждаещите се хора. Всички тези ограничения се базират на сегашния бюджет и за тях ще се употребява всяко свободно евро, отбелязва Европейска комисия.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи, че всяко свободно евро в бюджета на Европейски Съюз ще бъде пренасочено към битката с ковид, а всяко предписание ще бъде облекчено, с цел да може финансирането да бъде употребявано бързо и дейно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Цел №1 - опазване на работните места

С новия инструмент ще бъдат обезпечени до 100 милиарда евро под формата на заеми за страните, с цел да подсигуряват, че служащите ще получават приход, а предприятията ще запазят чиновниците си. Това ще разреши на хората да продължат да заплащат наемите, сметките и храната и ще способства за обезпечаването на по този начин нужната непоклатимост на стопанската система, се споделя в известието.

Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от страните, и ще бъдат ориентирани там, където потребността от тях е най-спешна. Всички страни ще могат да употребяват този инструмент.

За какво ще са парите

SURE ще поддържа схеми за понижено работно време и сходни ограничения, с цел да помогне на страните да запазят работни места и да защитят наети чиновници и самонаетите от риска да бъдат освободени от работа или да изгубят прихода си. Фирмите ще могат краткотрайно да понижат работното време или краткотрайно да спрат цялата си активност, като страната ще обезпечи подкрепяне на приходите за неизработените часове.

Самонаетите ще могат да получат заменяне на прихода в изключителната обстановка.

Пренасочване на останалите пари от всички фондове

Всички средства, за които не са поети отговорности от трите фонда на политиката на доближаване - Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд и Кохезионния фонд, ще бъдат мобилизирани за справяне с последствията от рецесията в региона на публичното здраве.

Ще бъдат вероятни прехвърляния сред фондовете, сред районите, както и сред задачите на политиките. Освен това ще отпаднат условията за съфинансиране, защото страните към този момент употребяват всички свои средства за битка с рецесията.

Еврокомисията отбелязва, че макар положените съществени старания от индустрията, страните към момента се сблъскват с изострен дефицит на защитни средства и съоръжение за дихателна отбрана в някои региони. Освен това ще бъде нужна поддръжка за осъществяване на всеобщи проби, медицински проучвания, използване на нови лекувания и произвеждане, закупуване и разпределение на ваксини в целия Европейски Съюз.

Брюксел предлага да се употребяват всички налични средства от бюджета на Европейски Съюз за тази година, с цел да се отговори на потребностите на европейските здравни системи. В инструмента за незабавна поддръжка ще бъдат включени 3 милиарда евро, от които 300 млн. ще бъдат предоставени на RescEU в поддръжка на общите ресурси от съоръжение. Подкрепа за риболовците и земеделските стопани

Както и при структурните фондове, потреблението на Европейския фонд за морско дело и риболовство ще стане по-гъвкаво. Държавите членки ще могат да дават поддръжка:

- на риболовците - за краткотрайното прекъсване на риболовната дейност;

- на производители на аквакултури - за краткотрайното прекъсване или намаляването на производството;

- и на организациите на производителите - за краткотрайното предпазване на рибни артикули и артикули от аквакултури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР