Кризата в Украйна и бойните действия в Сирия се отразиха

...
Кризата в Украйна и бойните действия в Сирия се отразиха
Коментари Харесай

Конфликтите в Украйна и Сирия намалили круизните кораби във Варна

Кризата в Украйна и бойните дейности в Сирия се отразиха и на пристанище Варна. Случвало се е на морската гара да дебаркират 38-40 круизни лайнера годишно, само че през предходната година единствено три кораба са посетили Варна. Това разяснява посланикът на Международната морска организация (IMO) за България к.д.п. Димитър Димитров. Круизните компании заобикалят конфликтните региони и се насочват към по-спокойни места, сподели специалистът. Той се надява скоро да се стабилизира обстановката в района, с цел да се възобнови ползата към Черно море.

Димитър Димитров регистрира, че развиването на круизната промишленост по принцип носи директни изгоди, в това число за Варна. Увеличават се платежоспособните туристи, които преглеждат забележителностите на града. Речният туризъм пък може да способства за развиването на цяла Северна България. От друга страна, круизните кораби обезпечават целогодишна претовареност.С над 10 млн. са се усили пасажерите на круизните кораби в международен мащаб през миналата година. Расте и броят на лайнерите. Това води до доста събаряне на цените. Круизните кораби стават все по-големи, могат да поемат пет-шест хиляди пасажери - същински дребни градове. Техните капитани станаха и кметове на плаващите градове, сподели кап. Димитров. По думите му на качествено по-високо ниво се изведе нуждата от запазване на човешкия живот.

Той добави, че българското морско обучение има високо интернационално самопризнание и обезпечава доста фрагменти в криузната промишленост. Някои вършат изключителна кариера. Например варненският капитан Румен Йовчев е стаф капитан на най-големия круизен лайнер в света, при един автобус даже му беше поверен най-високият капитански пост. В момента той е на тестванията на новия максимален лайнер в света. Само в Европа круизният туризъм обезпечава над 400 хиляди работни места. Един дребен плаващ град има потребност от всевъзможни специалности, които да обслужват пасажерите на борда. Наред с чисто морските специалности се търсят доста админи, бармани, сервитьори, аниматори, масажисти и други от обслужващата сфера, изясни морският дипломат. /в.Черно Море
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР