Кризата в Близкия изток - държавният секретар на САЩ Антъни

...
Кризата в Близкия изток - държавният секретар на САЩ Антъни
Коментари Харесай

Блинкен пристигна в Израел в търсене на конкретни стъпки за опазване на цивилното население в Газа

Кризата в Близкия изток - държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беседва с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, в търсене на съответни стъпки за запазване на цивилното население в Газа. Масираните офанзиви против анклава не престават, както и сраженията сред израелската войска и бойците на радикалната формация " Хамас ". В следобедните часове се чака първият от началото на войната, коментар на водача на ливанското шиитско придвижване " Хизбула " шейх Хасан Насралла.



Доктор Хаса Зейн Ал-дин обикаля пациентите си с колело. Разказва, че оставил колата си, тъй като бензин няма, а той е намерил заслон в бежански лагер, покрай град Газа:

" Трябваше да си купя колело и всеки ден пропътувам по 15 км в посока, с цел да навестявам хронично болните си пациенти и да се грижа за хора, които са потърсили леговище в учебните заведения на Организация на обединените нации. "

Понякога се постанова да носи даже колелото си на тил, тъй като с него няма от къде да мине - пътищата са разрушени:

" Няма доктор в Газа, който не би направил същото. Могат да ни спрат горивото, водата, електричеството, само че не могат да ни лишават призванието. "

Ситуацията в града, както и цялата линия е отчайваща - няма ток, лекарства, храна. А израелските офанзиви - по въздух и суша не престават. Водят се борби с членовете на радикалната формация, които са подхванали тактиката да излизат от тунелите, да атакуват и да се прибират още веднъж в тях.



Израелската войска популяризира аудио запис, в който доктор твърди, че " Хамас " държи гориво е една от лечебните заведения в Газа.

. Хиляди трансгранични служащи от Ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав. Работници, върнали се в палестинския анклав, споделиха, че след нападението на " Хамас " на 7 октомври против Южен Израел са били арестувани и подлагани на унизително отношение от израелските управляващи. Израел добави, че приключва всевъзможни връзки с него.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Очаква се речта на водача на ливанското шиитско придвижване " Хизбула " шейх Хасан Насралла - първа от началото на войната на Израел против " Хамас ". Проиранската формация разгласи, че е нанесла удари по цели в Израел, а опасенията са за отваряне на втори фронт по северната граница на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР