Кризата с разходите за живот доведе до шокиращи цени на

...
Кризата с разходите за живот доведе до шокиращи цени на
Коментари Харесай

21 евро за хотдог? Коледен базар в сърцето на Европа шокира посетителите

Кризата с разноските за живот докара до шокиращи цени на коледните базари, с които Унгария се слави по целия свят.

Порция от съкровището в локалната кухня – гулаш, се продава за 12 евро на базара в сърцето на столицата Будапеща. Зелето е 17 евро, а хотдог с наденичка надминава 21 евро на някои щандове, демонстрира инспекция на Euronews.

В страна, в която междинната чиста заплата е под 830 евро на месец, тези цени лишават унгарците да се насладят на удоволствието от обичайните коледни веселби навън.

" Това не е предопределено за унгарските портфейли ", споделя Маргит Варга, посетителка от южния град Печ. " Цените са просто нереални, без значение дали са за туристи или за нас. ", добавя тя.

Цените на питателните артикули на известния адвентен базар " Базилика " и на близкия базар на площад " Ворошмарти " провокираха вълна от изявления в локалните медии през последните седмици.

Някои издания съпоставиха цените с сходни пазари в много по-богатата Виена, която се намира на по-малко от три часа път с трен и откриха, че някои хранителни артикули в Будапеща са по-скъпи.

Ейми Синдхар, 29-годишна туристка от Лондон, споделя, че неотдавна е посетила коледен базар в Кьолн, Германия, и е открила, че храната в Будапеща е " доста по-скъпа ".

" Атмосферата тук е страхотна, само че цените на храната... " – споделя многозначително тя, до момента в който допива чаша греяно вино с другари. " Мисля, че е срамно за локалните поданици... Когато има хубав базар като този, искаш локалните да могат да отидат, както и всички туристи. "


Unsplash

Макар че коледните базари нормално са предопределени за задгранични гости и постоянно се заплаща награда за празничната им атмосфера, други фактори в Унгария усилват разноските.

През септември стопанската система завърши четири следващи тримесечия на стесняване, а през последните две години страната страда от скокообразно повишаване на цените.

През по-голямата част от 2023 година Унгария имаше най-високата инфлация в 27-те страни от Европейския съюз, като доближи над 25%.



Цените на питателните артикули също се усилиха доста.

Според статистическата работа на Европейски Съюз Евростат при започване на годината цените на питателните артикули в Унгария са се повишили с близо 50% спрямо година по-рано. Въпреки че през последните месеци темпът на повишаване се забави, високите разноски се резервираха.

" Когато бях дете и отидох да си купя кестени, можех да купя целия щанд, дружно с продавача, за една четвърт от цената, която костват в този момент ", споделя пенсионерът Лайош Хилд, решил да посети един от базарите в столицата.

В опит да разширят опциите за избор на по-малко заможните гости, продавачите на храни на двата коледни базара в Будапеща са задължени да оферират всекидневно меню на ротационен принцип за 1500 форинта (4,25 долара). Чаша греяно вино коства към 3,80 $.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР