Кризата с недостига на лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната

...
Кризата с недостига на лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната
Коментари Харесай

МЗ обвини Сербезова за липсата на медикаменти, иска законови промени

Кризата с дефицита на медикаментите е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев след съвещание на Експертния съвет по медикаментите във ведомството.

Той подлага на критика, че предходното управление на Министерство на здравеопазването с министър Асена Сербезова е понижила следенето на медикаментите от 400 до 60. " Сега би трябвало да се върне контролът. Кой е имал тази нужда. Населението има потребност от всички лекарства. Да се наблюдават 60 вместо 400 медикамента не пречи на никой ", разясни министърът. Министерство на здравеопазването ще усили още веднъж контрола на броя на медикаментите, ще се включат значими лекарства, ще се усъвършенства връзката с аптечната мрежа, ще се дава ежедневна информация на лекарите каква липса на медикамент има, ще има мощен надзор върху изписването на антибиотици.
 Недостигът на медикаменти – един предупреден недостиг
Недостигът на медикаменти – един предупреден недостиг

От няколко дни настойчиво ни залъгват, че казусът може да се реши с въвеждането на мобилно приложение

В тази връзка ще се предложат законодателни промени в системата за надзор на наличностите на медикаменти. Зареден е пулмикорт и вентолин, медикаменти за диабетици, множеството изчезнали медикаменти пътуват към аптеките, безапелационен бе Асен Меджидиев.

Деян Денев от Асоциацията на фармацевтите желае разширение на листата на следене на лекарства от Изпълнителна организация по медикаментите. Той изясни, че ще се вдигне над 65% прагът и ще има усилване на контрола по изписване на медикаменти и възстановяване на информираността на лекари и аптеки за изчерпаните медикаменти.

По складовете върви инспекция за нечиста сделка, само че те още не са докладвани, стана ясно от Министерство на здравеопазването.
 Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев
Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев

Здравният министър продължава визитите си по аптеките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР