Криза с горивата в България, КЗК предяви обвинения срещу Лукойл“

...
Криза с горивата в България, КЗК предяви обвинения срещу Лукойл“
Коментари Харесай

Обвиняват Лукойл в антитръстово нарушение, компанията на загуба, но раздава награди

Криза с горивата в България, Комисия за защита на конкуренцията предяви обвинявания против „ Лукойл “ в антитръстово нарушаване, компанията регистрира половин милиард загуба, само че раздават награди за добра работа. А точно “Лукойл ” е виновна както за съществуването на горивата, по този начин и за тяхната липса – нещо, което изправи на нокти другите вериги бензиностанции.

Причината е, „ Нефтохим Бургас “ беше изведен за планов ремонт, а по-късно на два пъти инсталациите не можеха да бъдат включени. Недостатъчната наличност на горива е и една от аргументите цените да понижават по-бавно, в сравнение с им се желае на потребителите.

Облаците над компанията се сгъстяват и по други линии.

„ ОМВ България “ внесе тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против Лукойл за корист с монополно или господстващо състояние. Комисия за защита на конкуренцията предяви изказвания за осъществено антитръстово нарушаване от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл-България “ ЕООД.

Отделно от това, шефът на Национална агенция за приходите обществено изрази възмущението си, че компанията все е на загуба и не заплаща корпоративни налози. Пред румънското издание Libertatea. Румен Спецов дава образец с компания в региона на петрола, по която работят от няколко месеца.

„ Намерихме огромна петролна компания, която повече от 10 години регистрира единствено загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е съветска, само че към нея има цялостен куп компании, в това число български. Парите циркулират сред тях по подобен метод, че облагите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без облага, когато сте колос на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – по какъв начин е допустимо това!? – недоумява Спецов.

„ Дойдохме в Букурещ, с цел да предложим да работим дружно против укриването на налози от огромни компании, които имат бизнес в България и Румъния. Започнахме с петрола. Честно казано, лиши ми доста време да стигна до Букурещ, от юли 2021 година продължаваме да пишем документи и да изпълняваме формалности, с цел да се срещнем с румънската страна, дано променим това! ”, съобщи още в изявлението за Libertatea Спецов.

На фона на всичко това на 16-ти декември у нас дойде вицепрезидентът и изпълнителен шеф на съветската компания Вадим Варабьов - индивидът на Кремъл в “Лукойл ”. Личност с подобен сан е предстоящо да се види с премиера Кирил Петков, само че такава среща не е оповестена.

Затова пък Варабьов е взел участие в тържествата във връзка 30-годишнината на Лукойл в България, подгонени и репетирани в жанр “тежък соц ” – описват уредници в събитието. Общо взето, човек на Кремъл кацна в София, с цел да взе участие в гуляй по време на чума.

Припомняме, че през ноември месец по сигнал на „ ОМВ България “ Комисия за защита на конкуренцията предяви изказвания за осъществено антитръстово нарушаване от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл-България “ ЕООД.

Преди това е бил осъществен разбор на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

В хода на производството Антимонополната комисия разпознава конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища, заради което концентрира изследването върху държанието на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл България “ ЕООД (група Лукойл). Причината е ограничение на достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната.

Комисията откри, че група „ Лукойл “ има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо дружество на пазара на предпазване на автомобилни горива.

Дружествата от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности, изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

Разглежданите практики съгласно Комисия за защита на конкуренцията съставляват обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат.

Тези дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група „ Лукойл “ в страната на идващите равнища – търговията на едро и дребно.

„ Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите. Поведението съставлява корист с владичество както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото ограничавайки вноса на територия на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки “, сочи Комисия за защита на конкуренцията.

Справка на Actualno.com в докладите на „ Лукойл “, оповестени в Търговския указател, сочи, че фактически „ Лукойл Нефтохим Бургас “ е отчела грандиозна загуба за предходната година - 509 млн. лв. (при загуба от 80 млн. лева за 2019 г.), главно заради влошени пазарни условия, които оказват въздействие върху активността на сдружението.

„ През 2020 година фирмите от нефтената промишленост попадат по едно и също време под ударите на остра рецесия, вследствие на преустановяване действието на договорката ОПЕК + през март 2020 година, и трагичен спад в търсенето на нефтопродукти след февруари 2020 година, провокиран от пандемията, обвързвана с коронавирусна зараза (СОУШ-19). Настъпването им в еднакъв интервал провокира дисбаланс сред предлагането и търсенето на горива и оказва пагубно влияние върху промишлеността, което води до шоков спад на котировките на петрол и нефтопродукти и негативни стойности на доходността от преработката през обособени интервали на 2020 година В тези извънредно неподходящи условия „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас ” АД извършва краткосрочна тактика за адаптиране размера на преправка към пониженото търсене на горива и осъществяване на антикризисни ограничения, ориентирани към намаляване на операционни и финансови разноски “, се сочи във финансовия доклад.

Дружеството е част от Групата „ ЛУКОЙЛ ” в България. „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас ” АД се управлява от „ ЛИТАСКО ” СА (регистрирано в Женева, Швейцария), което към 31 декември 2020 година има 89.97% от акциите на сдружението. Крайно контролиращо дружество е ПАО „ Нефтяная компания „ ЛУКОЙЛ ”, Руска Федерация. Собственик на компанията е Вагит Алекперов, роден в Азърбайджан.

На 29 декември 2020 година според решение на групата „ Лукойл “ бива подписан контракт за оказване на сложна услуга (Operational and processing agreement) c сдружението „ ЛУКОЙЛ Бенелукс ” Б.В. (Нидерландия), част от Групата „ ЛУКОЙЛ ”. Считано от 1 януари 2021 година сдружението минава към бизнес-схема „ Процесинг ” (ишлеме).

Съгласно признатото решение „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД ще оказва услуги по приемане и преправка на суровина - благосъстоятелност на процесингодателя и експедиция на създадената от тази суровина подготвена продукция. Заплащането на процесинговата услуга ще се реализира по цена, избрана на база метода себестойност плюс надбавка. Целта на този метод е да обезпечи постоянен и непрекъснат позитивен финансов резултат на сдружението при работа по новата бизнес скица.

При прекосяването към работа на процесинг на 1 януари 2021 година мъртвите ресурси (включени в „ Активи държани за продажба ”), софтуерните и оперативните ресурси от нефтена суровина, подготвена продукция и полуфабрикати (включени на редове съществени материали; продукция и незавършено произвеждане в записка „ Материални ресурси ”) са продадени на „ ЛУКОЙЛ Бенелукс ” Б.В.

Количеството на продадените материални ресурси възлиза на 457,166 тона на стойност 274,544 хиляди лв. към 31 декември 2020 година

Собственост на сдружението остават запасите, поддържани според Закона за наложителните ресурси от петрол и нефтопродукти.

През 2020 година сдружението преструктурира схемата си за финансиране, като изплаща заемите и закрива кредитните линии с „ ЛУКОЙЛ Юръп Холдингс ” Б.В., „ ЛУКИНТЕР Финанс ” Б.В,. ПАО „ Нефтяная компания „ ЛУКОЙЛ ” и подписва дълготраен контракт за кредитна линия с мажоритарния си акционер „ ЛИТАСКО ” СА за сума 850 млн. евро. Срокът й на погасяване е 31 декември 2023 година Към 31 декември 2020 година дълготрайната кредитна линия, която не е усвоена, е в размер на 209 млн. евро.

С прекосяването към работа на процесинг, „ ЛУКОЙЛ Бенелукс ” е бъде притежател на материалните ресурси, а „ Лукойл Нефтохим Бургас “ ще прави услуга по преправка против приемане на месечно процесингово заплащане, несъмнено на база себестойност плюс надбавка.

Според плановете месечното процесингово заплащане ще обезпечи постоянен и непрекъснат позитивен финансов резултат на сдружението при работа по новата бизнес скица.

Като част от преструктуриране на оперативната активност, на 26-ти януари 2021 година, сдружението изплаща предварително главницата и насъбраните лихви по синдикирания банков заем с балансова стойност към 31 декември 2020 година в размер на 234,595 хиляди лв..

Другото сдружение – „ Лукойл България “ ЕООД, регистрира облага за предходната година. Финансовият му резултат преди налози е брутна облага в размер на 10,605 хиляди лв. по отношение на 76,234 хилди лв. за 2019-та. Това се дължи на редица макроикономически фактори, променената пазарна обстановка в страната вследствие на международната пандемия, без значение от напъните от страна на управлението в посока оптимизация активността на сдружението, се сочи във финансовия доклад.

Бензиностанциите, опериращи под знака на „ ЛУКОЙЛ “ към 31 декември 2020 година е общо 225, като от тях 195 са лични, а 30 - по контракт за франчайз.

Автор: Екип на Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР