Протестният вот, изразен с отбелязване в бюлетината на квадратчето Не

...
Протестният вот, изразен с отбелязване в бюлетината на квадратчето Не
Коментари Харесай

Протестният вот Не подкрепям никого е отишъл към по-малките партии и коалиции

Протестният избор, изразен с отбелязване в бюлетината на квадратчето " Не поддържам никого ", е препълнен към по-малките партии и обединения и е намалял спрямо вота през април 2023 г.

Това сочат данните на Централната изборна комисия (ЦИК) при 93.53% обработени секционни протокола. На фона на рекордно ниската изборна интензивност 60 055 българи са създали усилието да отидат до изборните секции единствено с цел да заявят, че не харесват никоя от участващите в следващите предварителни парламентарни избори. Това са 50 хиляди гласа по-малко по отношение на предходната година, когато броят на гласоподавателите, избрали да гласоподават по този метод, можеше да образува лична парламентарна група.

Гласовете " Не поддържам никого " не се регистрират като резултат за участник в изборите и се взимат поради само за изборната интензивност, която пък е от основно значение при възможни референдуми - за годно се счита допитване, в което са взели участие най-малко толкоз гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, и с " Да " са дали отговор над половината.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР