Критикуваха регулатора за отношението му към Украйна, опозицията заговори за

...
Критикуваха регулатора за отношението му към Украйна, опозицията заговори за
Коментари Харесай

Парламентът не прие отчета на СЕМ, само ИТН подкрепи Момчилова

Критикуваха регулатора за отношението му към Украйна, опозицията заприказва за цензура
Парламентът отхвърли годишния доклад на Съвета за електронни медии за 2022 година с изрично болшинство. От 199 дали своят вот депутати едвам 15 от Има Такъв Народ поддържаха свършеното от екипа на Соня Момчилова,128 бяха срещу, а 56 се въздържаха. Горещи разногласия се вихриха към отношението на Съвет за електронни медии към войната в Украйна в първата година. Депутатите се изпокараха и поради разпределянето на ефирното време сред парламентарно показаните партии. Те използваха дебата, с цел да се назовават " проводници на непознато въздействие " и " цензори ".

В хода на полемиката се прокрадна и концепция за промени в медийния закон, съгласно които регулацията на Съвет за електронни медии да се разпростре и отвън електронните медии. Народните представители припомниха и безсрочното удължение на мандата на шефа на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, както и изявления на Соня Момчилова, че кланетата в Буча са небивалица.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха да поддържат отчета на Съвет за електронни медии, тъй като нейните представители били канени в по-малко излъчвания на Българска национална телевизия и БНР спрямо ръководещите. " От отчета не видяхме по какъв начин Съвет за електронни медии ще отбрани плурализма в публичните медии ", съобщи Иван Ченчев. По думите му 80% от времето в политическите излъчвания на Българска национална телевизия е предоставено на " една партия ".

Левите показаха отвращение и от това, че в отчета на Съвет за електронни медии извършените от Русия референдуми в Донбас и Луганск са наречени " т. нар ". " Не ми се желае тези референдуми да се назовават " по този начин наречени " от Съвет за електронни медии. Те си бяха референдуми ", възрази Ченчев.  

Има Такъв Народ поддържаха отчета на Съвет за електронни медии, само че демонстрираха диференциран метод към членовете на регулатора. " Трябва да се насърчават свестните хора в Съвет за електронни медии. Това са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова ", разгласи Тошко Йорданов. Той обаче подлага на критика работата на Пролет Велкова и Симона Велева. През 2022 година те бяха определени в регулатора с номинации от Политическа партия и Демократична България. 

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова изясни на депутатите, че заплатите на чиновниците в регулатора са ниски и напомни, че в работата им има и добри  достижения. Като образец тя даде ограничението на рекламите на хазарт сред 17 и 18 ч., както и недопускане лога на хазартни компании да се изписват върху екипите при детски спортни шампионати. Момчилова прикани и да бъде неразрешена изобщо рекламата на хазарта в ефир.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР