Критики срещу управляващите заради прекалено бързо протичащата и провеждана на

...
Критики срещу управляващите заради прекалено бързо протичащата и провеждана на
Коментари Харесай

Критики срещу форсираното освобождаване на енергийния пазар и цените за бита

Критики против ръководещите поради прекомерно бързо протичащата и провеждана на парче, без съществени разбори и в симбиоза сред подотраслите, либерализация на енергийния пазар и против метода за формиране на цената на електрическата енергия за контролирания пазар, насочиха от неправителствения Институт за енергиен мениджмънт (ЕМИ), в който членуват най-големите енергийни компании у нас, и от оттеглящата се от българския пазар ЧЕЗ.

Най-сериозно изразеното терзание от районния управител на компания Карел Крал и от члена на управата на ЕМИ Иванка Диловска е обвързвано с признатото в края на април и влизащо в действие от 1 юли законово условие всички електроразпределителни сдружения да си купуват нужната им за работата сила – така наречен софтуерни разноски, от борсата за ток. В същото време обаче Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) при определянето на цената на тока на ЧЕЗ за семействата и дребните компании, която ще работи от 1 юли 2018 до 30 юни 2019 година, е признала разноски, основани върху призната авансово референтна пазарна цена на тока. Регулаторът е пресметнал, че за едногодишния интервал цената на електрическата енергия на борсата ще е близо 77 лв/МВтч, само че тя към този момент надвишава 85 лева, уточни Карел Крал пред публицисти.

Освен това опасенията на мрежовия оператор са, че тази цена занапред ще нараства, без значение че от 1 юли на борсата за ток би трябвало да излязат в допълнение производители на сила, откакто ръководещите взеха решение на извадят на свободния пазар всички държавни електроцентрали, както и фабричен, топлофикации и възобновими енергийни източници с конфигурирана мощ над 4 МВ. Причината е, че централите оферират силата в каквито им хрумне интервали и размери, което пречи на фирмите да си намерят необходимити количества в точното време и това подвига цената.

" Българският борсов пазар към момента е доста млад, няма задоволително история и ликвидността му е доста дребна, с цел да може по неговите цени да се образува референтна такава за контролирания пазара ", уточни Крал.

Регулаторът е приел, че при отклонения в избраната от него планирана пазарна цена за идващите 12 месеца и действително постигнатата на борсата, които да са в границите на 5 %, ще се дават обезщетения постфактум на електрорадпределителните сдружения. Според Карел Крал обаче този метод във образуването на цената на тока за бита ще остави мрежовите оператори без настоящи оборотни средства, защото те ще са принудени да харчат повече за закупуването на софтуерните разноски, в сравнение с съумяват да си възстановят от цената за бита.

Това превръщане на пазара в България ще докара до тествания и разтърсвания пред бизнеса, счита той и уточни, че казусът с подсигуряването на работата на ЕРП-тата не е единствено в тази референтна пазарна цена, а и в това, че регулаторът от години изисква от сдруженията да ползват ограничения за енергийна успеваемост, само че не признава направените за това вложения в цената на тока. Зорница Генова, отговаряща за регулациите в ЧЕЗ, добави, че задълбочаващ се проблем са и нормативно избраните от КЕВР загуби на мрежовите оператори при разпределянето на силата. КЕВР ги е фиксирала на 8 от %, само че действително за ЧЕЗ те са 10.3 на 100. Това значи, че е по това перо сдружението получава по-малко от нужните му средства. Отделно регулаторът изобщо не е съобразил възходящите разходи поради прелюдия през май европейски правилник на отбрана на персоналните данни GDPR.

От ЧЕЗ показаха, че от платена от потребителите им сметка за 100 лева 73.64 лева отиват в електроцентралите и в държавния метафоричен оператор, 16.67 лева влизат в данъчната организацията, а 9.69 лева остават за електроразпределителното и електроснабдителното сдружения на ЧЕЗ.

Според Крал е належащо да се покачат минимум с 50 % цените на мрежовите оператори, с цел да могат те дават отговор на новите провокации в енергетиката – присъединение на от ден на ден възобновими източници, поради европейската цел техният дял в потреблението до 2030 година да стигне 27 на сто; разрастването на електромобилната промишленост и нуждата от вложения в развиването на електроразпределителната мрежа, с цел да може да се построяват зарядни станции за тези коли, както и за инсталирането на умни електромери, което е първата стъпка към основаването на интелигентна мрежа. Друг аспект е инсталирането на акумулатори за предпазване на създадената от възобновими източници сила да вземем за пример в пикови моменти, което няма да постанова изключването на въглищни централи, което коства доста скъпо и е постепенно, уточни Иванка Диловска

Именно умните мрежи, които разрешават елементарно ръководство на възобновимите източници и балансирането на производството и потреблението, са бъдещето на енергетиката, тъй като те разрешават също по този начин намаляването на цените на силата, въпреки че сега на българския пазар тежестта на чистата сила в цената да е единствено 40 %, разяснява Диловска. Точно заради тази причина и едно понижаване на цената на борсата от 10 на 100 се отразява като стесняване единствено с 3.6 % на крайната цена за потребителите, сочат анализите на ЕМИ.

Ако държавното управление и енергийният регулатор стартират да ползват съвременни подходи в ръководството на бранша от веригата на производството през преноса, разпределението и доставката на ток, може да се реализира сериозна успеваемост и даже да се компенсира неизбежното в бъдеще извеждане на мощности от употреба поради европейските екоизисквания, считат в Института за енергиен мениджмънт.. Диловска даде образец по какъв начин въвеждането на услуги за еластичност, измежду които да вземем за пример индустриалните и даже битовите потребите при по-сериозен товар в мрежата да получават хонорари за това, че стопират своето ползване, може да балансира съществено енергийната система. Така могат да бъдат спестени над 2 милиарда киловатчаса годишно, което се равнява на производството на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", разяснява тя.

" Защо аз като консуматор да не си спра бойлера от 17 до 20 часа, с цел да се подкрепи системата, в случай че знам, че ще получа пари за това ", уточни Диловска.

Според различен представител на ЕМИ – Анжела Тонева, която бе началник на КЕВР преди години, регулаторът би трябвало да стартира да ползва по-модерни способи за установяване на цените на тока за бита, до момента в който към момента има въздействие върху този сегмент от пазара, защото желанията на държавното управление са до 5 години най-вече всички консуматори да излязат на свободния пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР